05 aug Verdrinking
Het ergste wat je als zwembadmedewerker mee kunt maken! Deze week staan er weer veel verschillende stukken in de kranten en op internet. Onderaan in mijn blog staan de links van de verhalen.
We hebben het dit jaar ook bijna meegemaakt, een verdrinkingsgeval. Gelukkig door de oplettendheid van het personeel en de bereidwilligheid van een aantal bezoekers die gelijk gingen reanimeren, is het voor deze persoon heel goed afgelopen. Maar dan nog, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Uiteraard is er deze week vaak aan mij gevraagd wat ik van de zaak Rhenen vind. Het is lastig om hier een goed oordeel over te geven, omdat ik het bad niet ken. Ik ben er niet bij geweest op die dag en dat tijdstip en eigenlijk weet tot nu toe niemand hoe het is gebeurd of kon gebeuren. Ik weet dat ik in één van mijn eerste blogs hier ook al eens over verteld heb. Men wil nu de badmeesters en de leerkrachten gaan vervolgen. Tja, lastig, van mij hoeft dit niet. Die mensen zijn al genoeg gestraft. Geloof van mij dat zij nog steeds niet lekker slapen en ze hebben het echt niet doelbewust gedaan. Laat ik voorop stellen dat ik dit echt niemand gun! Je wilt dit gewoonweg niet meemaken, niemand. Natuurlijk lopen er op het zwembad toezichthouders rond. Wel eens gekeken op een drukke dag? Het is echt heel lastig om te zien of er iemand op de bodem ligt. Iemand die niet kan zwemmen, en zeker kleine kinderen, zakken gewoon naar de bodem en zullen weinig gaan spartelen. Dat is het grootste gevaar. Als iedereen die niet kan zwemmen heel hard “help” kan roepen, zou het iets gemakkelijker zijn. Maar ja, je ligt nogal gauw met je mond onder water, waardoor roepen niet meer mogelijk is.
Moeten alle toezichthouders altijd alles kunnen zien? Onmogelijk! Ja, het is wellicht mogelijk als je om de twee meter een toezichthouder aan een zwembad zet. Maar ja, wie gaat dat dan betalen? Heel de zwemwereld wordt getroffen door noodgedwongen bezuinigingen, dus helaas, deze vlieger gaat niet op. Natuurlijk was het zo in Rhenen dat er niemand meer was op de zwemzaal. Als je ervan uitgaat dat iedereen onder de douche staat moet er dan nog iemand op de zwemzaal blijven? Valt dan de schuld bij de leerkrachten? Die zijn immers verantwoordelijk voor de kinderen tijdens schooltijd. Maar ook hier: kunnen zij alles in de gaten houden en zien? Misschien vraagt een kind iets aan je, is er een opstootje dat je moet sussen en ondertussen moet je ook nog kijken of iedereen gewoon van de douche naar het kleedlokaal loopt. Nogmaals: ik was er niet bij, dus kan geen oordeel geven.
De cijfers liegen er dit jaar wederom niet om. Nu al net zoveel verdrinkingsgevallen als in heel de zomer vorig jaar. Het is triest, maar het gebeurt. Evenals er dodelijke verkeersongevallen op de snelweg gebeuren. Wij starten na de zomer daarom ook met peutersurvival. Kinderen vanaf 3 jaar leren in deze lessen hoe ze moeten overleven als ze per ongeluk uit het oog van de ouder zijn ontglipt en in het water vallen/springen. Wellicht dat dit ook een stukje bij draagt aan meer zwemveiligheid voor de kinderen en verantwoordelijkheid bij de ouders. Zij dienen uiteraard hun kinderen zonder zwemdiploma super goed in de gaten te houden. Tijdens deze lessen wordt hier veel aandacht aan besteed.
Natuurlijk zijn wij van mening dat iedereen een ZwemABC moet halen om te voorkomen dat er kinderen verdrinken. Maar daar houdt het niet bij op. De zwemvaardigheid moet op peil blijven. Gelukkig zwemmen nog heel veel ouders met de kinderen, maar zijn er ook teveel baden waar je gewoon kunt staan. Alle pretzwembaden bij de vakantieparken vooral zijn vaak maar 1.20 meter diep, waardoor het gros van de kinderen dus meer staand zich verplaatst in plaats van zwemmend.
Ook de discussie over het schoolzwemmen laait in de zomervakantie altijd weer op, met leuke berichtjes eronder. Dit is de verantwoordelijkheid van de ouders, kost teveel effectieve lestijd op school, de meesten kunnen toch al zwemmen, enz. Ze hebben voor een gedeelte gelijk. Voor de mensen die het kunnen betalen: no problem, die kinderen komen zeker naar de zwemles. Voor de mensen die het niet kunnen betalen: daar heeft de gemeente een potje voor (oh ja? Dan moet je overigens echt wel in de ondergrens zitten). Voor de mensen die het niet zien als levensbelang: aha, daar zijn we! Die kom je nooit meer tegen in het zwembad en vormen dus het grootste gevaar. Oplossing? Schoolzwemmen weer invoeren, maar nu met een programma waarbij veel bewogen wordt en waar de lesstof van de school in zit! Bijvoorbeeld: je geeft de kinderen eerst een som op: hoeveel is 2×5? Het antwoord wat hier uit komt, moet je stil op je rug blijven drijven: 10 tellen drijven dus. Zo zijn er nog heel veel variaties te bedenken. Voordelen:
* Geen verloren tijd omdat de lesstof in de zwemles verwerkt zit
* Kinderen bewegen weer eens wat meer onder schooltijd. Er is wetenschappelijk bewezen dat beweging zorgt voor betere schoolresultaten.
* Je traceert de kinderen die nog nooit hebben gezwommen of die geen zwemdiploma hebben en nu dus wel de mogelijkheid krijgen om dit te halen.
Gooi het weer in het jasje van onze constructie met de “natte gymlessen” en ze hebben elk jaar een herhaling van 8 weken in een zwembad tot en met groep 8. De zwemvaardigheid blijft op peil zonder dat de ouders zelf naar het zwembad toe hoeven. Vergeet namelijk niet: wij houden van zwemmen, maar niet iedereen vind dit leuk.
En oh ja: gemeente Veldhoven: denk nog eens goed na als jullie al deze verhalen over verdrinkingen lezen. Volgens ons is het echt noodzakelijk dat kinderen leren zwemmen en dat er dus een zwembad in Veldhoven blijft!
Hierbij nog de links naar de verschillende artikelen met als eerste een filmpje hoe een verdrinking eruit kan zien….
Filmpje over verdrinking
Kind verdronken in Zaandam
Zorgen om zwemmende kinderen
Dit jaar al 8 doden
Badmeesters en leerkrachten vervolgen voor verdrinking