21 apr Zwembad Weetjes
Het is weer bijna vakantie. Twee weken om je kinderen op een leuke en wellicht ook sportieve manier te gaan vermaken. Een bezoekje aan een zwembad hoort zeker tot de mogelijkheden en wij hebben onze deuren uiteraard wagenwijd open staan voor iedereen. Sommigen gaan alvast op vakantie om voor te proeven voor de echte zomervakantie. Veel vertrekken ook nu al naar een warm land en jawel, ook daar kan natuurlijk gezwommen worden.
Vandaar dat ik het vandaag ga hebben over wat technische weetjes van een zwembad in die je overal tegen kunt komen
Douchen voor je gaat zwemmen: waarom?
Je kent het wel, waarom zouden we gaan douchen als we toch zo het water in plonsen? Nat worden we toch. Wellicht dat je na dit verhaal de volgende keer hier toch wat beter over nadenkt.
In Nederland is men wettelijk verplicht zwembadwater te desinfecteren met chloorproducten. En hier schuilt nu ook net het gevaar van het niet douchen. Het chloor dat zich in het zwembad bevindt heeft als functie om het water vrij te houden van bacteriën, maar dit bestanddeel kan ademhalingsproblemen veroorzaken wanneer je niet doucht voordat je het zwembad in duikt. Het chloor op zich brengt deze klachten niet met zich mee, maar het bijproduct (chlooramine) dat ontstaat wanneer chloor in aanraking komt met een ander stofje wel, zoals bijvoorbeeld een parfum die je draagt, zweet, haargel, cosmetica, crèmes en ook urine. De chlooramine komt bovenop het water te drijven, samen met de chlooramine van andere zwembadbezoekers die een douche hebben overgeslagen. Wanneer je door de chlooramine zwemt en dit inademt, kun je kortademig worden.
Schone badkleding en goed douchen (minimaal 15 seconden) voor het zwemmen, waarbij haargel, cosmetica, crèmes, zweet en urine afgespoeld worden, leiden tot een aanzienlijke vermindering van de belasting van het water met organische stoffen.
Wanneer je voor het zwemmen hebt gedoucht, blijft het zwemwater schoner en daarmee makkelijker te desinfecteren met minder chemicaliën en prettiger om in te zwemmen. Wat doet u de volgende keer als u gaat zwemmen….?
Rode ogen na het zwemmen: Er zat weer veel chloor vandaag in het zwembad!
Ook dit horen wij bijna dagelijks, maar is totaal niet waar. Het heeft te maken met, wederom, de verbindingen die chloor maakt. Dat mensen “stiekem” in het water plassen weten we allemaal. Maar dat juist die urine de oorzaak is van de rode ogen, weten niet zo heel veel mensen. Als chloor in aanraking komt met urine, zweet, open wonden en andere stoffen afkomstig uit ons lichaam ontstaat er trichlooramine. Deze stof zorgt dus voor de prikkende rode ogen en niet het chloor. Het is daarom, wederom, aan te raden om niet alleen na het trekken van een baantje, maar ook vooraf de douche in te springen. En dus liever op tijd naar de wc te lopen in plaats van in het zwembad te plassen.
Uiteraard laten we ons niet afschrikken door deze chemische verhalen! Zwemmen is namelijk een hele leuke en sportieve activiteit die je kunt doen van heel jong tot heel oud. Nu we het daar toch over hebben, wist u dat waterratten langer jong blijven?
De voordelen van zwemmen voor je lijf en leden zijn het resultaat van de perfecte combinatie van calorieverbranding en spieropbouw. Met rustig baantjes trekken verbrand je zo’n 500 calorieën per uur, voer je het tempo op dan kun je zelfs de 700 kcal aantikken. En omdat water een minstens 800 keer zo grote dichtheid heeft als lucht, vormt elke slag of trap een weerstandsworkout voor je spieren – vooral die in je heup, middel, armen, schouders en billen. Dus je verbrandt niet alleen veel calorieën maar bouwt ook aan strakke spieren, wat op zijn beurt weer zorgt voor een boost in je stofwisseling – gedurende de rest van de dag.
Onderzoek toont aan dat regelmatige zwemmers biologisch gezien tot wel 20 jaar jonger zijn dan hun daadwerkelijke leeftijd. Uit de resultaten bleek dat hun bloeddruk, cholesterolniveau, hart- en bloedvaten en cognitieve functies vergelijkbaar waren met die van iemand van veel jongere leeftijd.
We zien u graag op ons zwembad verschijnen om die jonge uitstraling te behouden, maar wel eerst even douchen voordat u aan de verjongingskuur gaat beginnen…. Een fijne vakantie allemaal.