15 sep Help de technische dienst heeft vakantie!
Zo één keer per jaar komt het voor dat onze technische dienst helemaal de deur uit is. De één heeft een welverdiende vakantie en de ander is een welverdiend lang weekend weg. Normaal gesproken houden wij er altijd rekening mee dat er één aanwezig is, maar soms komt dat dus even niet uit. Op deze dagen komt dan veel op mij neer met al mijn technische kennis van bijzondere apparatuur…
Als jullie mijn blog een beetje volgen, weten jullie wellicht dat mijn achtergrond niet echt in de techniek ligt, maar meer in het lesgeven en veel bewegen. Op het moment (lang geleden) dat je op een zwembad komt te werken wordt je toch al snel ook met de technische kant geconfronteerd. Dat begint altijd bij stap 1: het zwembad water meten. We meten dan niet alleen de temperatuur, maar ook de kwaliteit van het water. Dit moet namelijk 3x per dag gebeuren. Met de bezuinigingen van de afgelopen 10 jaar kunnen jullie wel op je vingers na tellen dat de meeste toezichthouders en instructeurs op een zeer professionele manier het water kunnen meten. Je kunt nu eenmaal niet van 7.00 – 23.30 uur, 7 dagen in de week iemand van de technische dienst rond hebben lopen voor een paar keer water meten (dat is niet het enige wat ze doen hoor).
Er gebeurt achter de schermen uiteraard meer op het technische gebied. Ook niet onbelangrijk sinds de uitbraak van legionella in 1999 op een West-Friese flora: het doorspoelen van alle kranen en waterleidingen. Dit wordt altijd dagelijks uitgevoerd.
Daarom begin ik nu elke ochtend met het rondje “doorspoelen” zoals wij dat noemen. In het zwembad zitten nogal wat water aftappunten, dus dat is niet in een paar minuten gedaan. Eerst dien je ze allemaal open te draaien, zodat het water goed door kan lopen, en daarna doe je het rondje nog een keer om ze allemaal weer dicht te draaien. Een zwembad, met zijn warmte, heeft een verhoogd risico op de ziekmakende legionella (er is trouwens ook een niet ziekmakende soort, maar daar hoor je niet zoveel van), vandaar dat dit dagelijks moet gebeuren. Dit wordt vervolgens door een gespecialiseerd bedrijf een aantal keren per jaar gecontroleerd, wat ook wettelijk verplicht is. Dit allemaal voor de veiligheid van de klanten en het personeel. Ik wil aan de andere kant niet weten hoeveel water hierdoor verspild wordt … (eigenlijk doorgespoeld wordt, zonder het te gebruiken).
Vervolgens dan nog een ronde door de twee machinekamers. Bekijken of alles nog in bedrijf is en of er geen storingen zijn. Deze zijn gelukkig snel te zien door de rode alarmknoppen. Uiteraard had ik de eerste dag al een storing te pakken in de CV ketel. Omdat ik daar verder geen kennis van heb, heb ik ons installatiebedrijf gebeld met de mededeling dat we in storing lagen. Gelukkig was er aan het bad nog niets te merken, zodat de mensen het toch nog aangenaam warm hadden. Uiteinde bleek de storing in de WKK (warmte kracht koppeling) te zitten. Deze sprong te pas en onpas aan, waardoor de koppeling naar de CV niet meer op de juiste manier ging. Gelukkig was alles een uurtje later opgelost.
Wat we ook doen in de machinekamer is de standen van de verschillende apparaten, ketels, elektriciteit enz. bij houden. Op deze manier kunnen we ook sneller zien of er ergens een lekkage zit, er niet goed doorgespoeld is (waarbij het vervuilde water door de zandfilter gaat) in de zwembaden, enz. Daarnaast moeten er ook nog wat zaken bijgevuld worden, zoals zouttabletten voor de zout elektrolyse (dit is een vorm van zwembaddesinfectie, veel zwembaden doen dat met chloor, klinkt misschien wat bekender in de oren) zwavelzuur bij vullen (dit is om de ph (zuurgraad van het water) op de goede waarden te houden) en ook nog vlokmiddel bij vullen (dit doen we voor de helderheid van het water). Al met al ben je daar dan toch wel een groot gedeelte van de ochtend mee kwijt. Dan hoef ik verder nog geen technische hoogstandjes uit te voeren gelukkig, maar helemaal een leek in de technische wereld van het zwembad ben ik dus ook weer niet. Door regelmatig mee te lopen en veel vragen te stellen, wordt je vanzelf stukje bij beetje wijzer. Aan de andere kant is het ook wel heel interessant en leuk om alle “geheime” gangen, kelders en ruimtes onder, in en naast het bad te kennen. We checken in de ronde namelijk ook of er geen lekkages zijn in de buizen. En die zitten allemaal rond en onder het zwembad in speciale ruimtes (vaak een sluip door, kruip door verhaal). Ze zitten daar ook al heel lang, dus een regelmatige controle is wel op zijn plaats.
Nog een paar dagen en dan is de één gelukkig weer terug en kan ik me in de ochtend weer met andere werkzaamheden bezig gaan houden. Aan de andere kant is die afwisseling in je werk natuurlijk ook wel eens fijn. Ik ben in ieder geval weer up-to-date wat de machinekamer betreft.