02 mrt Zwemmen en kinderen.
Er is, voor ons als zwembad, niets mooier dan kinderen met water. Water daagt uit, in het water wil je springen, je wil er mee spetteren, elkaar nat gooien, heerlijk rustig op je rug gaan liggen drijven, je kunt er in duiken, in vallen en weer boven komen. Kortom, je kunt heel veel met water en het is voor kinderen altijd een feest om ermee en erin te spelen.
En dat maakt het nu net ook zo lastig. Kinderen zien vaak de gevaren niet, hebben niet in de gaten hoe diep het water is, huppelen vrolijk en vol enthousiasme rond over de gladde vloeren, letten niet goed op waar andere kinderen zwemmen, zien alleen maar het water waar ze iets mee willen doen. Langs deze weg wil ik dan ook ouders een inzicht geven waar je in een zwembad het best op kan/moet letten. We merken namelijk nog steeds dat het vaak mis loopt. Wij zien dat als onwetendheid bij de ouders. Sinds jaar en dag zijn wij al bezig een stukje bewustwording te kweken bij heel zwemmend Nederland. Gelukkig is het besef dat een kind moet leren zwemmen bij veel ouders wel aanwezig. Maar tot de tijd dat een kind dan ook daadwerkelijk een zwemdiploma heeft, kan het vaak mis gaan.
Maar wat kun je als ouder nu het beste doen? Waar moet je op letten? Hoe kun je je kind op een veilige manier van al dat water laten genieten?
Het klinkt misschien heel raar, maar het eerste wat ik adviseer is om zoveel mogelijk met je kind te gaan zwemmen. Het liefst ook zo jong mogelijk. Ze hebben tijdens de zwangerschap 9 maanden in het water gelegen, dus ze zijn het gewend. Wen het ze dan ook vooral niet af. Kijk bij welk zwembad in de buurt babylessen worden gegeven of ga zelf regelmatig met je kind zwemmen. Op deze manier raakt het kind vertrouwd met het water. Bij veel zwemscholen waar baby/peuterlessen wordt gegeven, wordt je als ouder in de lessen ook geleerd hoe je het beste veilig met je kind kunt zwemmen. Bij ons op het zwembad gebeurt dat uiteraard ook. Zo leer je geleidelijk aan samen met je kind hoe je op een veilige manier kunt genieten van de lessen en het water. Tevens wordt er van jongs af aan ook veel gedaan aan de “zelfredzaamheid”. Je staat er van versteld hoe jong kinderen al kunnen drijven of zelf naar de kant kunnen zwemmen. Een “must-do” wat mij betreft qua veiligheid.
Als tweede denken heel veel ouders dat de toezichthouders alles kunnen zien. Toegegeven, we zien veel, maar echt niet alles! We staan er ook zeker niet voor niets en het is altijd prettig om als ouder te weten dat er goed toezicht wordt gehouden. Maar wij hebben maar één paar ogen en op een drukke dag zijn er vaak meer dan 200 (of nog meer) bezoekers. Kom ik nu dus echt bij mijn tweede punt: hou je kind ook altijd zelf in de gaten! Zeker als ze nog niet kunnen zwemmen, dan moet je ze gewoon niet alleen laten. Denk dus niet: ik kan wel even naar het toilet. Neem je kind dan mee en laat hem/haar niet alleen in het zwembad achter. In twee minuten tijd kan namelijk heel veel gebeuren. Kunnen ze al wel zwemmen, dan nog is het verstandig om een oogje in het zeil te houden, zeker als ze nog maar net het zwemdiploma hebben behaald. Kinderen halen vaak al jong het zwemdiploma en doen dat meestal in een vertrouwde omgeving met niet allemaal spelende en schreeuwende kinderen om zich heen. Een “vrij zwemmen” situatie is toch vaak heel anders dan de zwemles. Houdt hier dus rekening mee. De zwemdiploma’s gaan ook steeds meer richting de kant van praktijk. Zeker het EasySwim Diploma, dat uitgaat van 9 praktijksituaties. Maar dan nog is het tijdens een les anders dan bij het vrij zwemmen. Op dat moment krijgt hij geen aanwijzingen van de instructeur en liggen er veel meer kinderen tegelijk in het water.
Dan gaan we nu maar gelijk door naar punt 3: zwembandjes geven geen zekerheid dat je kind niet verdrinkt. Dus ook al hebben ze zwembandjes aan, blijf erbij of hou ze in ieder geval altijd goed in de gaten. De zwembandjes (vleugels) kunnen namelijk bij het springen in het water ook heel gemakkelijk af gaan, met alle gevolgen van dien. Een zwemvestje zou in dit geval veiliger zijn. Een zwemvestje in water waar een kind kan staan helpt overigens ook niet, die zijn dus vooral gemakkelijk (en daar ook voor bedoeld) in water waar kinderen niet kunnen staan, daar kan je kind weer vanzelf rechtop komen. Er zijn overigens veel verschillende zwemvesten. Zwemvesten die worden gebruikt voor de zwemles zijn geen zwemvesten waarmee je zomaar blijft drijven met je hoofd boven water. Als je deze aan hebt, moet je al met je handen en voeten op de goede manier kunnen bewegen om je hoofd boven water te houden. Iets wat je in de zwemlessen als eerste leert overigens.
Oh ja, wat wij ook wel eens tegen komen helaas, broertjes en zusjes die samen gaan zwemmen en de kleinste meenemen die nog geen zwemdiploma heeft. Neem van ons aan: dit werkt niet! Hoe graag je dit misschien ook zou willen, laat de verantwoordelijkheid niet over aan een niet-volwassen kind. Kinderen zijn en blijven onvoorspelbaar. Als ze toevallig in het zwembad een vriendje of vriendinnetje tegen komen, zijn ze vaak het kleinere broertje/zusje gelijk vergeten. In de meeste zwembaden staat ook (niet voor niets) in de huisregels dat kinderen zonder zwemdiploma alleen in het zwembad mogen onder begeleiding van een volwassene.
Als laatste wil ik nog even vermelden, misschien ten overvloede, dat kinderen in stilte verdrinken. Je hoort ze geen “help” roepen of hoog met de armen boven water zwaaien als ze aan het verdrinken zijn. Ze verdwijnen gewoon onder water. Zeker in een zwembad waar het druk is, zal dit zeker niet opvallen.
Mijn conclusie en advies naar iedere ouder is: ga veel zwemmen, leer je kind hoe ze zich het beste kunnen “redden (survival)” in het water en hou ze altijd in de gaten! Doe dit zolang ze nog geen zwemdiploma’s hebben. Hebben ze al wel zwemdiploma’s, blijf dan ook regelmatig zwemmen met je kinderen. Hou de zwemvaardigheid bij! Kijk of er eventueel nog survival cursussen worden gegeven of andere leuke vormen in het water om je kind ook zwemveilig te houden. Laat ze niet te jong alleen naar een zwembad gaan en dan ligt het er ook nog aan naar welk zwembad.
Hopelijk bereiken we op deze manier weer wat meer ouders, om het stukje bewustzijn in en rond het zwembad te verhogen.