25 mei Achter de schermen van het diploma zwemmen
Morgen is het zover, we gaan weer een diplomafeest houden! Sinds we overgestapt zijn naar het EasySwim Diploma is dit voor de kinderen nog leuker om te doen, vandaar dat we het tegenwoordig ook echt een diplomafeest noemen! Maar voordat het zover is, moet er uiteraard nog wel het één en ander gebeuren. Om jullie hier nu een beetje inzicht in te laten krijgen, zal ik proberen dit op een eenvoudige manier te omschrijven.
De start: Planning.
Wij werken altijd in lesblokken van 6 of 7 weken. Dit is afhankelijk van hoe de schoolvakanties door het schooljaar heen vallen. Zo rond mei (nu dus) bekijken we altijd de lesweken van het nieuwe schooljaar en gaan we daar een planning op maken. Dit houdt overigens in dat we 6x per jaar een diplomafeest organiseren en de kinderen dus hun diploma kunnen behalen. Dit is redelijk vaak, aangezien veel zwembaden dit maar 3x per jaar organiseren. Dat is dus het eerste gedeelte van achter de schermen: het maken van een planning.
De lescyclus.
Vervolgens dien je in zo’n lescyclus je lessen zo in te delen dat alle onderdelen van het diploma zwemmen (bij het EasySwim zijn dit er 9) regelmatig terug komen in je lessen. De kinderen dienen uiteraard vooruitgang te boeken en moeten in die weken ook beoordeeld worden op hun vaardigheden. Hiervoor hebben wij overigens niet nog een test moment zitten. Dit zorgt naar onze mening namelijk weer voor druk bij de kinderen, iets wat we niet willen, ze moeten vooral plezier in het zwemmen hebben. Hoe doen we dat dan? Gedurende die weken plannen we de diverse vaardigheden in onze lessen in en vinken het af bij de kinderen die de vaardigheden goed uit hebben gevoerd. Dit is niet gelijk na 1x goed uitvoeren, ze moeten het wel meerdere keren laten zien. Aan het einde heb je dan een mooi overzicht van de kinderen die op alle onderdelen een “goed” scoren. Dit wordt overigens ook online bijgehouden, zodat de ouders van thuis uit kunnen zien hoe het gaat met hun kind. In de eerste trajecten van de zwemles vinden we dit nog niet zo heel belangrijk, maar voor de niveaus die echt aan het oefenen zijn voor het diplomafeest is dat wel heel belangrijk!
Het doorschuiven.
En dan? Dan zijn er dus kinderen die naar het diplomafeest mogen. Deze kinderen dienen in onze administratie allemaal op een diplomalijst worden gezet. Dat is nog het gemakkelijkste van het verhaal. Het moeilijkste komt hierna. De kinderen die doorschuiven naar een volgende niveaugroep! We hebben in heel het traject namelijk 6 verschillende niveaugroepen. Om het iets gemakkelijker te maken, en iets wat ook door EasySwim sterk wordt gestimuleerd, is besloten om de eerste 3 niveaugroepen altijd bij elkaar te houden. Alleen als kinderen echt met kop en schouders erbovenuit steken willen we een uitzondering maken. Voor de rest blijft heel de groep tot en met het 3e niveau bij elkaar en bij dezelfde instructeur. Een meerwaarde voor de kinderen: rust en regelmaat, geen verrassingen en veranderingen. De lessen kunnen met het gebruik van stuurkaarten prima gedifferentieerd worden indien dit nodig is. Verder kunnen de instructeurs ook heel goed zelf de kinderen op een goede manier in de les bij elkaar zetten, waardoor iedereen op zijn/haar eigen niveau tijdens de les kan werken.
Bij de andere niveaugroepen (in het diepe bad) worden wel de kinderen afzonderlijk doorgestuurd naar een volgend niveau. Dan begint voor ons hoofd zwemlessen (Maikel dus) de grote puzzel. Er vallen in een groep namelijk meerdere kinderen weg en andere stromen van onderuit daar weer in. Waar zijn de open plaatsen, waar staan te weinig kinderen in de groep, wie moeten verplaatst worden naar een ander tijdstip, waar kan een hele groep in niveau door, waar is nog ruimte in het zwembad? En meer van dat soort zaken. Uiteindelijk kunnen we dan ook zien waar we nog badwater over hebben en of er ook nog een instructeur over is. Als dat het geval is, kunnen we nieuwe groepen op gaan starten en de kinderen van de wachtlijst gaan mailen en bellen. En deze hele riedel gebeurt dus elke 6 of 7 weken weer opnieuw….
Bepalen van het thema.
Sinds jaar en dag hangen wij aan het diplomafeest een thema. Dit kan van alles zijn en we hebben dan ook van alles al gedaan. Van piraat naar dierendag naar Bob de Bouwer, lente, kerst, het WK voetbal, enz. We zorgen dat we verkleed in het thema tijdens het diplomafeest aan het bad staan (soms ook al een uitdaging voor ons op zich). Dit zorgt altijd al voor een hartelijk welkom en lach op de gezichten van de kinderen. Indien nodig “spelen” we ook echt het thema en dragen het uit. De bedoeling hierachter: de spanning van het diploma zwemmen eraf halen. We zetten een gezellig muziekje op (als het lukt binnen het thema) en verwelkomen iedereen met een lach. De kinderen krijgen bij de diploma brief ook nog een kleurplaat. Deze kleurplaat is ook al gericht op het thema. De bedoeling is dat ze deze thuis inkleuren en tijdens het diplomafeest worden aan de drie leukste, grappigste, beste tekeningen een prijs uitgedeeld. Het thema van deze keer is: drijven in het zwembad. Kom morgen maar kijken hoe wij “verkleed” in het thema rond het zwembad lopen.
Op de dag zelf.
Dan zijn er al wat handelingen verricht, zoals: uitnodigingen en kleurplaten versturen, diploma’s afdrukken, handtekeningen erop zetten, personeel vragen en inplannen, zorgen voor gepaste muziek, organisatie maken naar aanleiding van het aantal kinderen wat mee gaat doen (dit kan nog wel eens afwijken van elkaar, aan de hand daarvan worden de vakken en medewerkers ingedeeld). Op de dag zelf beginnen we al ruim van te voren met het klaarleggen van alle materialen die we nodig hebben aan het bad. Materialen voor in het water, maar ook de diploma’s dienen naar het bad gebracht te worden, als ook de geluidsinstallatie en de cadeautjes. Banken en extra stoelen neerzetten voor de kinderen die op gaan voor het diploma en het publiek. En dan, ja dan zijn we klaar voor het enige echte diplomafeest. Big smile op ons gezicht en feesten maar!