De baby/peuter zwemweek

Donderdagochtend 08.45 uur, de materialen voor de babylessen liggen al klaar. Het terras is uitgezet en de eerste moeders met kinderen druppelen al binnen. Het is bijna weer zover, de baby/peuterlessen gaan beginnen! Vandaag een kleine terugblik op mijn ervaringen als instructeur van deze geweldige lessen.
De allerkleinsten.
Wat is het toch altijd weer een feest om die kleine hummeltjes te zien. Mijn lessen begonnen altijd met de kinderen van 3 maanden tot ongeveer een jaar oud. Dan denk je dat je daar nog niet zo heel veel mee kunt, maar dat is echt een verkeerd beeld! Juist op deze leeftijd kun je al verschillende vaardigheden met de kinderen oefenen en leren. Het leuke daarbij is ook nog eens dat een crawl beenslag een natuurlijke beweging is voor kinderen. Houd je kind maar eens vast bij de oksels (je staat dan voor je kind dat met het hoofd het dichtst bij jou is en op zijn buik ligt, met de voetjes naar achter). Op die manier kun je de ligging ook nog een beetje beïnvloeden en liggen je handen onder zijn kin, waardoor hij niet met zijn hoofd steeds onder water verdwijnt. Tot verbazing van veel moeders en een enkele vader (de meeste vaders werken op donderdagochtend), begint de kleine vrolijk met zijn beentjes te spatteren! Als je dan ook nog je kind van links naar rechts door het water sleept, zie je het plezier van de gezichtjes spatten. En hoe wilder hoe liever voor de meeste kinderen uiteraard.
Een andere leuke oefening die ik heel vaak in mijn lessen deed was drijven op de rug. Zeker bij deze leeftijdsgroep willen ze namelijk nog relaxed op de rug in het water gaan liggen. Met een beetje geluk had je er wel eentje in de groep die zo goed lag, dat je hem met maar met één vinger vast hoefde te houden! Een hoog natuurlijk drijfvermogen en totale ontspanning.
Ik ben twee en ik zeg nee!
Een groepje verder werden de kinderen ook iets ouder, meer bravoure, meer uitdaging, maar ook meer tegendraads. De kleine en grote sprongen die deze kinderen in hun ontwikkeling maken zijn overduidelijk te zien, ook in het water. Liggen op de rug is vanaf deze leeftijd dan ook helemaal taboe. Uiteraard geven wij in onze lessen daar niet aan toe en proberen we met leuke spelletjes en afleiding ze toch regelmatig op de rug te krijgen. Het leukste vond ik altijd mijn oefeningen met cijfers. Een geweldige combinatie van geheugentraining voor de ouders, een halve work-out in het water (ik zei dan ook altijd: die sporttraining krijg je er gratis bij) en vaardigheden voor de kinderen. De oefening ging als volgt: 1 = een rondje draaien op je rug (de ouders houden de kinderen uiteraard vast en voerden de opdracht met hun kind uit), 2 = omhoog springen uit het water en eventueel je kind onder water uit laten komen (niet elke keer, maar als ik het erbij vermelde), 3 = vliegen als een helikopter in een rondje door de lucht. Deze oefeningen deden we dan eerst op volgorde en daarna gingen de cijfers door elkaar heen. Tussen de oefeningen door moesten de kinderen drijven op de buik en indien mogelijk ook spetteren met de voeten erbij. Ik begon dan altijd op een rustig tempo om op het einde de cijfers heel snel na elkaar op te noemen. Hilariteit bij de kinderen, die vonden dat namelijk geweldig en smekende blikken van de ouders om te stoppen omdat ze moe werden… Yep, favoriete oefening van mij.
De echte peuters.
Hierna kwamen dan de groepen van de kinderen vanaf 3 jaar. Dat is een leeftijd waarop je de kinderen wel degelijk al heel veel kunt leren. De voorbereiding op de zwemles werd in deze groepen dan ook in gang gezet. Waar we ook veel aandacht voor hadden, was het feit dat de kinderen zichzelf in het water kunnen gaan redden. In de tijd dat ik les gaf, waren er nog geen zwemvestjes, maar had iedereen zwemvleugels om. Deze werden tijdens de les dan ook regelmatig af gedaan. Zeker bij de drijfvormen, het onder water oriënteren (bijvoorbeeld door een hoepel zwemmen en ook af en toe door het beruchte gat) en vanaf de kant springen. Uitdaging bij mij was bij het springen van de kant om de kinderen zover mogelijk het water in te laten springen en dan te bekijken of ze ook zelf weer terug konden zwemmen. Uiteraard altijd met de ouders in de buurt, waar ze naartoe moesten springen. Die leggen ze dan in eerste instantie op de buik of rug (net wat we aan het oefenen waren), waarna de kinderen door te spetteren met de voeten zelf richting de kant zwommen. Op een gegeven moment hoefde je ze niet meer goed te leggen, maar konden ze dit zelfstandig. Een stukje survival dus aanleren voor als ze per ongeluk zonder drijfmiddelen bij het vrij zwemmen in het water springen.
Eerlijk is eerlijk, door al deze lessen waren de kinderen zo ontzettend watergewend (of watervrij wat in de volksmond vaak gebruik wordt) dat ze soms niet in de gaten hadden dat ze eigenlijk nog niet echt konden zwemmen. Als deze kinderen over gingen naar de reguliere lessen, lagen ze ook vaak meer onder water dan boven water.
Jarenlang heb ik met ontzettend veel plezier aan deze groep kinderen de lessen gegeven. Sommigen van hen ook echt op zien groeien van 3 maanden naar 4 jaar. Meestal ook de broertjes en zusjes van deze kinderen. Het leuke van deze groepen is namelijk ook dat je een hele leuke band met de ouders opbouwt. Sommigen kom ik nog wel eens tegen en dan is het nog steeds: hé dat is jouw badjuffrouw geweest vroeger! Des te moeilijker was het besluit een aantal jaren geleden dan ook om te stoppen met de leukste lessen van een zwembad. Het kon niet anders, omdat ik manager werd van het zwembad. Dan kun je niet ook nog eens heel de week alle lessen draaien.
Gratis mee komen doen!
Komende week kun je bij ons deze geweldige lessen gratis mee maken. Ik raad het jullie echt aan! Het zijn super leuke en leerzame lessen. Maar ook: waar vind je de tijd om een half uur echt alleen met je kind samen bezig te zijn? Juist, bij onze baby/peuter zwemlessen! De huidige instructeurs zijn nog steeds net zo enthousiast als ik vroeger was. Veel creativiteit in de lessen en tegenwoordig vanaf 3 jaar ook heuse peutersurvival lessen. De voorganger van ons EasySwim Diploma waar de kinderen vanaf 4 jaar voor opgeleid worden. Ik zou zeggen: kom vrijblijvend en gratis meedoen komende donderdag- of vrijdagochtend. Mocht je in het weekend mee willen doen, zal je even contact op moeten nemen met de receptie. We hebben daar nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.