31 jan Diploma zwemmen 2.0
Afgelopen zaterdag was het weer zover: het diploma zwemmen! Tegenwoordig noemen we het overigens “diplomafeest”. Dat woord zegt al genoeg. We bouwen er een heerlijk feestje van. Ik zal proberen om de sfeer tijdens het diploma zwemmen te beschrijven.
De voorbereiding.
Voordat de dag komt, is er al het één en ander gebeurd, maar dat gedeelte zal ik jullie vandaag besparen. Op de dag zelf zorgen we altijd dat we ruim van te voren (ongeveer 45 minuten) aanwezig zijn om alles klaar te maken voor die dag.
Dat betekent dat we alvast alle materialen aan de goede kant van het bad neerleggen, de extra stoelen en banken neerzetten, diploma’s richting het bad brengen, evenals de cadeautjes voor de kleurplaten. En last but not least: de geluidsinstallatie moet klaargezet en getest worden. Blijft altijd weer een spannend momentje, maar alles was op tijd klaar, beginnen maar!
Met kleding aan.
Voordat we met het examen beginnen laten we de kinderen altijd even een dansje doen om op te warmen. Door de microfoon proberen we dan ook alle ouders en andere belangstellenden op te warmen voor een gezellig uurtje.
Hierna worden de kinderen in 3 groepen verdeeld voor de eerste drie onderdelen met kleding aan. Bij elke situatie staat dus een groepje kinderen die die vaardigheden moeten laten zien. Wij kijken overigens dan niet meer naar de uitvoering. Het is meer een feest om alles wat je geleerd hebt aan je (groot)ouders en familieleden te laten zien. Dat is ook de reden dat we altijd een thema hebben, waarin wij verkleed rond lopen. Dit keer was dat Wintersport.
De 3 onderdelen dus:
- Ijspret: hierbij moeten de kinderen in het water springen en naar een wak zwemmen, eronderdoor en in het wak omhoog komen en eruit klimmen. Vervolgens naar de volgende ijspret mat zwemmen, hier hard overheen rennen en in het wak in het water duiken. Vervolgens zwemmen ze dan nog een stuk terug op de rug.
- Schipbreukeling: de kinderen gaan door elkaar heen zwemmen in het water, slag naar keuze. Op het teken moeten ze een stuk wrakhout gaan zoeken en hierop blijven drijven, totdat ze weer een seintje krijgen om door te zwemmen. Een zwaar onderdeel met de kleding aan.
- Kind overboord: het leukste onderdeel voor veel kinderen. Zwem naar de boot op je buik, klim erin (wat aardig pittig is voor een kind van 5/6 jaar), val er achterover vanaf en zwem nog een stuk door weer richting de kant.
Deel 2.
Als alle kinderen de onderdelen gedaan hebben, mogen ze naar hun ouders om de kleding uit te gaan doen. We vermelden er dan wel nog even bij dat ze eerst papa een knuffel moeten geven … 😏 Hierna blijven ze in de drie groepen staan en hebben wij ondertussen al alle materialen verwisseld. Op naar de volgende 3 situaties! Tussendoor wandelen de kinderen overigens altijd in polonaise op zeer gezellige muziek naar het volgende onderdeel. Dit vaak onder luid applaus van de ouders (die wij uiteraard ook opzwepen om op het ritme van de muziek mee te klappen).
De volgende 3 onderdelen dus (ik dwaal weer af):
- Heldendaad: bij dit onderdeel mogen ze iemand gaan “redden” uit het water. Ze werken in tweetallen. Eén kind springt in het water, zwemt een stuk weg en gaat hard “help!” roepen. De ander zwemt met een hulpmiddel richting het “slachtoffer” en brengt hem netjes zwemmend op de rug weer naar de kant. Wisselen maar!
- Kampioenen: dat zijn het uiteraard allemaal. Bij dit onderdeel gaan we een stukje waterpolo nabootsen. Zwemmend met z’n tweeën tegenover elkaar wordt een bal overgegooid, vervolgens zwem je met een polocrawl richting de goal en werp je de bal erin.
- Haaientikkertje: wie heeft er vroeger geen tikkertje gespeeld? Juist, iedereen toch?! Dus ook hier mag dat niet ontbreken. Eén persoon is de haai en gaat proberen de andere kinderen te “tikken”. Als de haai je te pakken heeft, blijf je even 10 seconden drijven op je rug en mag je weer mee doen.
Deel 3.
Om de kinderen even wat rust te gunnen (en de instructeurs de mogelijkheid te bieden om het vak klaar te maken voor de laatste onderdelen), wordt er op dit moment de prijsuitreiking gehouden van de kleurplaat die ze ingeleverd hebben. Bij elk thema hoort ook een kleurplaat in het thema die de kinderen thuis in mogen kleuren. We kiezen de 3 leukste eruit, laten deze aan iedereen zien en de gelukkige winnaars krijgen een aardig prijsje hiervoor.
De laatste 3 onderdelen en dan zit het diploma zwemmen er al weer op!
- De survivalbaan: het zwaarste onderdeel voor de kinderen, maar ook super leuk! Val achterover in het water, zwem naar de eerste mat en zwem eronderdoor. Vervolgens naar de tweede mat en eroverheen klimmen, zwem terug met de borstcrawl en ga naar de loopmat. Hier ga je overheen helemaal naar het einde. Vervolgens zwem je naar de lijn en trek je jezelf aan de lijn (onder water) naar de kant. Pfff, ik geef het je te doen.
- Kopje onder: ja, jullie lezen het goed. Je mag bij dit onderdeel iemand onder water duwen! Uiteraard wordt dit wel eerst netjes aan elkaar gevraagd en afgeteld. Als je onder water geduwd bent, zwem je onder de benen van de “duwer” door. Vervolgens weer kriskras door elkaar zwemmen, voordat je de volgende onder water mag gaan duwen.
- Schatzoeken: we gaan op zoek naar de schat in een heuse schatkist die op de bodem staat! Je duikt vanaf de kant in het water en zwemt gelijk onder water door naar de schatkist. Pak iets waardevols eruit en zwem naar boven! Supergaaf om op deze manier onder water te zwemmen en te kijken wat er allemaal in de kist ligt.
Einde.
En dan zit het er bijna op. In een polonaise lopen de kinderen allemaal naar dezelfde kant toe. Daar wordt op de klanken van de muziek nog een dansje gedaan ter vermaak voor de ouders op de tribune. Het plezier straalt van de gezichten van de kinderen af.
Nadat wij overlegd hebben of de kinderen geslaagd zijn, volgt het verlossende woord: iedereen is geslaagd! Yeah, wat een feest. Nog even poseren voor de paparazzi en het is gedaan met het diplomafeest. Met een gezellig en goed gevoel gaan wij vervolgens alles opruimen en schoonmaken. Ook dat hoort er voor ons bij.