Goed leesvoer

Goed leesvoer

Het was weer eens vakantie, wat voor mij betekent dat ik weer een boek ga lezen. Eerlijk gezegd, ben ik dit boek al langer aan het lezen. In het boek “Laat je hersenen niet zitten” van Erik Schreder, geeft de schrijver gelijk in het begin al aan dat hij niet wil dat je dit in één keer uit leest. Dat zou namelijk betekenen dat je een hele tijd stil zit! Dat is nu net waar dit boek over gaat.
Maatschappij.
In de maatschappij van tegenwoordig wordt alles zo ongeveer aangedragen en als het kan het liefst nog aan je voordeur afgegeven. Bedrijven die de boodschappen bij je thuis brengen, die je maaltijden thuis brengen, die je kleding thuis afgeven (die je uiteraard ook zittend achter de computer hebt besteld), tot de nieuwste rage: een elektrische fiets. Conclusie: we zijn te lui om zelf nog in beweging te komen wat nadelige gevolgen heeft voor ons brein, onze cognitie. (het vermogen om iets te leren).
Bewegen.

In het boek staan diverse wetenschappelijke onderzoeken, waarbij heel duidelijk naar voren komt dat een half uur per dag bewegen ontzettend belangrijk is. Dat hoeft niet op topniveau, maar mag ook gewoon een stevige wandeling zijn. Uiteraard weten wij dat allemaal wel, maar doen we dat ook? Het advies is dus om dagelijks een half uur intensief te bewegen. Wandel dus bijvoorbeeld elke dag op een wat hoger tempo naar de supermarkt heen en terug i.p.v. één keer per week een auto vol te laden met boodschappen. Neem wat vaker de fiets i.p.v. de auto (is ook nog eens beter voor het milieu). Ik zeg altijd: alles wat op fietsafstand te doen is, moet je dan ook op de fiets doen, ook als het eens wat slechter weer is, en op een gewone fiets, geen elektrische! Dit betekent bij mij dat alles wat binnen 45 minuten te fietsen valt ook fietsend afgelegd wordt. Dit zijn uiteraard maar een paar voorbeelden van wat je in je leven kunt veranderen om je brein wat beter aan het werk te houden. Op deze manier hou je niet alleen je lijf, maar dus ook juist je hersenen in een goede conditie.
Uitdaging.

Erik Scherder daagt ons met dit boek dan ook eigenlijk uit om uit onze stoel te komen onder het motto: zitten is het nieuwe roken. We weten allemaal dat roken ongezond is, maar wellicht blijkt straks dat zitten mogelijk nog slechter is… Zijn missie is dan ook om iedereen van de ernst van deze situatie te laten doordringen en dat doet hij juist door te overtuigen van de winst van het bewegen i.p.v. te waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van niet-bewegen.

Waar verder veel mensen niet bij nadenken, maar wat hij regelmatig aanhaalt is de erbarmelijke omstandigheden die plaatsvinden in verpleeghuizen, ziekenhuizen en gevangenissen als het om bewegen gaat. Ga maar eens na: je moet naar het ziekenhuis voor een opname, het enige wat je daar kunt doen is op een bed gaan liggen. Voor de rest nodigt een ziekenhuis nu niet echt uit om actief in beweging te komen, wel? Bij gevangenissen is dat al niet anders (zal ook moeilijk anders gaan vrees ik) en ook in verpleeghuizen komen ze handen en voeten te kort om de bewoners in beweging te krijgen. Maar ook voor dementerende ouderen valt er nog veel winst te halen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat als dementerende ouderen regelmatig bewegen er een verbetering in hun cognitief functioneren optreedt. En juist deze kwetsbare groep mensen beweegt steeds minder. Mooi ook is zijn pleidooi om het liefst vandaag nog de rollator af te schaffen. Vaak gebruiken ouderen deze te snel, te vroeg, wat juist negatieve gevolgen heeft. Een rollator gebruiken omdat je anders echt niet meer kunt lopen is uiteraard wel prima.
Conclusie.
Ik weet niet of ik na dit betoog nog een conclusie toe moet voegen, volgens mij is deze wel duidelijk. Kom van die stoel of bank af en ga bewegen!

Daarbij ben ik ook nog manager van een zwembad, dus ik zou zeggen: spring op je fiets om in een goed tempo naar het zwembad te fietsen. Kleed je vervolgens om en doe mee met één van onze beweeglessen (die zeker intensief zijn) of ga op een goed tempo banen zwemmen. Heerlijk even douchen en fiets weer terug naar huis in een goed tempo. Herhaal dit het liefst dagelijks, maar minimaal 2 tot 3x per week. Dan kun je de andere dagen de boodschappen in een stevig wandeltempo gaan doen en je zult zien hoe je hersenen en je lijf heerlijk gezond blijven! En een week heeft 7 dagen ….!

P.s.: lees het boek zelf (in gedeeltes) ook eens. Het is gemakkelijk te lezen en goed te volgen voor iedereen. Tevens ook op een humoristische manier beschreven, een aanrader voor iedereen.