We will survive

Deze zin kunnen we bij het zwembad op heel veel verschillende manieren benaderen, vandaar dat de maand oktober dan ook in het thema “survival” staat.

Herfstvakantie.
Is mijn kind nog zwemveilig? Deze vraag zou je je een aantal keren per jaar moeten stellen, ook al heeft je kind een zwemdiploma behaald. Dat houdt namelijk nog niet in dat hij of zij heel het leven zwemveilig blijft en kan overleven in alle wateren.
Uiteraard zullen de zwemslagen nog wel redelijk lang in het geheugen blijven zitten, maar als er nooit meer gezwommen wordt zal de spierkracht sterk afnemen. Een kind kan dan zomaar snel moe worden in het water en in paniek raken met alle gevolgen van dien.
Juist om deze reden willen wij de kinderen en ook ouders uitdagen om in de herfstvakantie bij ons te komen zwemmen. Wij leggen in het sportbad elke middag (mits de drukte het toelaat vanaf 13.30 uur, anders misschien een beetje later) een aantal survival attributen in het water. Door op deze attributen te klimmen en proberen het einde te halen, wordt de zwemveiligheid van je kind zeer zeker getest. Prettige bijkomstigheid: het is nog leuk om te doen ook!

Zwemlessen.
Eigenlijk is heel het EasySwim diploma gericht op een stuk survival en overleven in het water. Buiten het feit dat we de zwemslagen uiteraard aanleren, wordt van de kinderen verwacht dat ze in allerlei situaties deze slagen ook toe gaan passen. Dus niet: kijk eens mam, ik kan een baantje schoolslag zwemmen waarbij iedereen in dezelfde richting zwemt en ik niemand anders tegen kom. Nee, bij ons is het: kijk eens mam, ik doe allerlei rare, onverwachte dingen in het water en ik weet me daarbij ook op allerlei manieren te redden. Ik word onder geduwd, ik val van een boot af, ik duik naar een schatkist, ik doe mee aan een tikspel, ik moet met kleding aan over en onder hindernissen door. Dit soort zaken dus. Heel belangrijk voor een goede algehele zwemveiligheid.
In de maand oktober gaan we een extra moeilijke survivalbaan voor de kinderen bedenken. Gewoon om ze nog meer uit te dagen en nog meer vaardigheden mee te gaan geven voor als ze na het diploma in allerlei zwembaden (of zeeën) gaan zwemmen. Maar dan nog geldt het bovenste gedeelte van het verhaal: blijf met je kinderen regelmatig zwemmen!

Beweeglessen.
Als je aan survival denkt bij een beweegles, komen we al gauw op bootcamp-achtige oefeningen uit. Deze zullen de komende maand dan ook centraal staan in één van onze lessen. Survival betekent: een training waarbij de deelnemers midden in de natuur proberen te overleven met zo min mogelijk middelen. In het zwembad zit je uiteraard niet midden in de natuur, maar we kunnen best wel een aantal oefeningen bedenken, waarbij elke deelnemer uiteindelijk gaat denken: hoe overleef ik de rest van de les….? 😅
Aangezien mijn dance-challenge van de vorige maand bij mijn groep goed aansloeg als warming-up, ben ik deze week begonnen met een nieuwe dans op het nummer: “Eye of the tiger” van, jawel: Survivor! Mooier kon ik het niet verzinnen. In die nieuwe dans (waar we heel oktober dus elke les mee beginnen), zitten uiteraard ook Rocky-achtige overlevingstechnieken. We klappen er heerlijk tegenaan in onze les!

Banen zwemmen.
Op zich kan banen zwemmen “an sich” voor een aantal al een hele survivaltocht betekenen. Ga maar eens een aantal banen borstcrawl achter elkaar zwemmen als je dit niet gewend bent. De meesten halen een halve baan en zijn er dan klaar mee, moe, uitgeput, kapot. Nu gaan we uiteraard niet proberen om iedereen aan het borstcrawl zwemmen te krijgen, maar hebben we wat anders bedacht.
We leggen in oktober een paar weken wat materiaal (te denken aan plankjes, ballen, wetbelt, cuff’s enz.) op de kant en daar mag iedereen dan eens mee gaan zwemmen. Dan zwem je toch weer eens op een andere manier en kun je juist bepaalde spiergroepen extra trainen. De zweminstructeur die toezicht houdt, kan je hierbij helpen. En mocht je nu toch geïnteresseerd zijn in het aanleren van de borstcrawl? Dan kun je op dinsdag (09.00 uur) en/of donderdag (10.00 uur) aansluiten bij onze borstcrawllessen (hier zitten wel extra kosten aan verbonden).

Krokodillenbende.
Welke kinderen gaan bij de baby/peuterlessen de krokodillen overleven? Oh jee, ik zou deze maand maar goed uitkijken!
“De krokodil ligt stil in het water, de krokodil ligt helemaal stil. De krokodil komt steeds een stukje nader, de krokodil …. HAP! Hij bijt jou in je bil!”
Ouders die bij ons de baby/peuterlessen volgen (en vroeger bij mij les hebben gehad) weten gelijk waar ik het over heb en hebben deze regels stiekem in het hoofd al mee gezongen. Het was namelijk mijn favoriete liedje in de les. De kinderen staan dan in een kring en ik stond in het midden van de kring. Tijdens het zingen van dit lied komen de kinderen steeds dichterbij en bij HAP, duwen ze mij onder water. Tot grote vreugde uiteraard van de kinderen! Bij de laatste groepen in de ochtend (de wat oudere kinderen) vonden zij het geweldig om helemaal boven op mij te duiken, hahaha. Ik word er nog vrolijk van als ik daar aan terug denk.
Dit thema kan dus heel leuk worden bij deze lessen. De instructeurs van nu hebben ook genoeg fantasie om hier weer een fantastisch thema van te maken. Maar pas op voor de paarse krokodil….!
Zoals je kunt lezen vervelen wij ons niet zo snel en hebben wij al weer zin in deze hele nieuwe maand. Hopelijk tot snel bij het zwembad!