Feedback met Jacco Verhaeren

Die titel spreekt lekker aan hè? Wie kent nu Jacco niet? Wij in ieder geval wel! Deze week kun je lezen hoe ik bij Jacco uitkom en wat we je kunnen vertellen over feedback. Op deze manier krijg je toch weer een beter inzicht hoe wij een zwembad runnen en hoe je dit wellicht in je eigen leven toe kunt passen.

Bijeenkomst.
Afgelopen zaterdagochtend ben ik naar een bijeenkomst geweest over persoonlijk leiderschap waar Jacco Verhaeren één van de sprekers was. Buiten alle andere lessen en ervaringen om, die hij met ons deelde, is het stukje over feedback ontvangen mij het meeste bijgebleven. Waarom? Dit is toch een onderwerp waar veel mensen mee worstelen. Een onderwerp waarover je nooit uitgesproken raakt, maar wat aan de andere kant ook heel belangrijk is om persoonlijk te kunnen groeien.

Topsport.
Uiteraard komt Jacco uit de topsport cultuur. Het mooie hiervan is dat elke topsporter gebaat is bij een goede feedback.  Zij stellen zich hiervoor open en eigenlijk zonder erbij na te denken wordt dit goed ontvangen. Zonder deze feedback worden zij namelijk nooit de kampioen die ze voor ogen hebben! Om je techniek te verbeteren zul je open moeten staan voor bijvoorbeeld techniekaanwijzingen van je coach. Je zult steeds weer terug moeten kijken hoe je nog beter, sneller, hoger, langer kan. Wat ging er de vorige keer mis, waar kwam dat door en hoe kunnen we dit de volgende keer voorkomen, of beter nog, ervoor zorgen dat het beter gaat! Tijdens trainingen en wedstrijden wordt er bijna niets anders gedaan.

Bedrijfsleven.
Waarom is feedback geven en ontvangen in het bedrijfsleven dan soms zo moeilijk? Als ik mijn eigen tekst hierboven lees, wil je dit toch ook met je bedrijf? Wij willen als bedrijf groeien, wij willen dat ons personeel groeit, wij willen dat onze klanten met ons mee groeien. Het moet dan toch fijn zijn als je de juiste feedback krijgt? Sterker nog, ik vind dat je persoonlijk hier regelmatig om moet vragen. Aan je collega’s, aan je leidinggevenden, maar ook aan de klanten die bij ons komen zwemmen. Dan zal dit (meestal) geen persoonlijke feedback zijn, maar wel bedrijfstechnische informatie waar we iets mee kunnen.

Een stukje theorie.
Wat is feedback precies? Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de ander niet in orde is, of juist heel erg goed is. Je stuurt elkaar bij door commentaar te geven. Wie feedback geeft, kan ook feedback terug verwachten. Dat is soms onprettig, maar je leert ermee omgaan, als iedereen zich aan de regels houdt.
Feedback kun je zien als een cadeau. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Je kunt feedback zien als een kans om iets te leren. Hoe? Door goed te luisteren, toelichting te vragen en vervolgens te bedenken wat je ermee gaat doen.

Feedback ontvangen is moeilijk
Waarom is feedback ontvangen lastig? Niet zelden word je boos of emotioneel als je wordt aangesproken op je functioneren. Je ontkent bij hoog en laag of schiet in de verdediging. Het is minstens net zo vervelend als feedback geven.
Wie zich niet oefent in het geven en ontvangen van feedback loopt risico’s. Denk bijvoorbeeld aan: minder plezier in het werk, ontwijkingsgedrag, oppotten van frustraties en – in het ergste geval – een ziekmakende werksfeer die uitmondt in overspannenheid en verzuim.

Mijn conclusie.
In de topsport weet iedereen waar hij/zij voor traint en wat je ultieme doel is. Voor deze mensen is het vanzelfsprekend dat ze feedback krijgen. In het bedrijfsleven ligt dit natuurlijk een beetje anders. Misschien zijn de doelen van je werkgever of je persoonlijke doelen voor dat jaar niet helemaal duidelijk omschreven. Als je dan feedback krijgt op iets wat voor jou niet duidelijk is, zul je ook eerder de neiging hebben om hier wat negatiever tegenover te staan. Stof tot nadenken dus voor ons hoe wij dit doen en hoe we dit kunnen verbeteren. Ik denk dat we nu in ieder geval weer een mooie doelstelling voor volgend jaar erbij hebben.