Blessureleed

Je kent het wel, je loopt al wekenlang met wat vage klachten rond. Klachten die steeds minder vaag en eigenlijk alleen maar irritanter worden en uiteindelijk ook echt pijn gaan doen. Dan toch maar een keer naar de dokter? Uiteindelijk een week later, omdat de pijn er nog steeds zit en niet vanzelf over is gegaan, naar de dokter. Helaas, je verstand wist het natuurlijk allang, je hebt een blessure! Wat gaan we dan doen ….?

Fit of moe?
Menig sporter zal zich wellicht in het verhaal hierboven herkennen. Iedereen die niet sport zal nu denken zie je wel, sporten is helemaal niet goed voor je lichaam. Ik ben degene die zich uiteraard wel hierin herkent en die tegen alle niet-sporters de volgende vergelijking voor wil leggen: wat wil je liever, altijd energie overal voor hebben, je fit voelen, lekker in je vel zitten, vrolijk en enthousiast zijn, met misschien af en toe eens wat kleine ongemakken….. of ….. nooit energie hebben, altijd moe zijn, een lichaam wat je overal mee naar toe moet slepen, een verhoogde kans op hartfalen? Laat mij maar lekker sporten dus met af en toe eens wat ongemakken die blessures heten.

Rust.
In mijn geval hoefde ik er niet voor naar de dokter, maar constateerde mijn fysiotherapeut wat er aan de hand was: een peesschede ontsteking ter hoogte van de kop en kom bij mijn schoudergewricht. Klachten: ik kan mijn arm niet hoger optillen dan schouderhoogte en alles wat ik oppak, vastpak, moet dragen of tillen doet zeer helaas. Conclusie: beste Minette, hier kom je alleen maar vanaf als je die dingen die je met je arm doet die de pijnklachten veroorzaken voorlopig even niet meer doet. Met andere woorden: rust houden dus. Iets wat natuurlijk niet echt in mijn woordenboek voorkomt.

Alternatief.
Waarschijnlijk hebben een aantal zwemmers mij al wel gemist de afgelopen twee weken, want een borstcrawl zwemmen met een arm die niet omhoog gaat, is niet echt bevorderlijk. Maar ja, wat moet ik dan? Gelukkig heb ik nog een paar benen over en kun je in het water nog meer dan alleen maar banen zwemmen! Ik had niet gedacht dat ik het vaak zou gaan doen, maar ik ben aan het aquajoggen geslagen. Wetbelt aan en hop het water in! Dit doe ik dan niet op de tijdstippen dat er veel banenzwemmers zijn, want dan stoor ik die mensen, maar ik zoek de wat rustiger tijden van de dag op. Muziekje aan met een lekkere beat en joggen maar.

Aquajoggen.
Wat is nu eigenlijk aquajoggen? Letterlijk vertaald is het uiteraard waterlopen, lopen in het water (niet te verwarren met lopen op het water). Het grote voordeel van aquajoggen is het feit dat er geen schokbelasting optreedt. Als je buiten gaat hardlopen, vang je ongeveer 3x je eigen gewicht op. In het water is dit geheel weg! Een ander voordeel is dat je door de weerstand van het water heen moet, je moet dus extra kracht zetten en je kunt het dan ook een beetje zien als een krachttraining. Het nadeel is dat je niet letterlijk de loopbeweging kan kopiëren.
Stel je bent te zwaar en je wilt hier graag iets aan gaan doen. Hardlopen lijkt je wel wat, maar met dat zware lichaam komt er nogal wat belasting op je botten en gewrichten. Het kan dan een heel mooi begin zijn om eerst te gaan aquajoggen om wat kilo’s kwijt te raken! Daarna kun je het hardlopen op de weg aan gaan pakken en blijf je dit combineren met elkaar! Je traint namelijk zowel je hart- als je loopspieren in het water, zonder die extra belasting. Op deze manier is het gemakkelijker zonder blessures vol te houden. Ook voor mensen die veel hardlopen, zou 1x in de week aquajoggen i.p.v. een looptraining goed zijn voor de botten en spieren. Het is wel verstandig om eerst met een les mee te doen, om te leren hoe je moet aquajoggen. Op het moment dat je een blessure hebt, is aquajoggen toch vaak nog een sport die je gewoon kunt blijven doen, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de aard van de blessure. Het voordeel is dat je uithoudingsvermogen en conditie gewoon op peil blijven, zonder dat je de blessure erger maakt. Mocht je hier interesse in hebben, op dinsdag van 11.00-11.45 uur en donderdag van 13.30-14.15 uur kun je onder begeleiding aquajoggen in ons zwembad.

Interval.
Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik tijdens het aquajoggen niet alleen aan het lopen ben, maar dit ook nog afwissel met andere been- en buikspier oefeningen (met zo min mogelijk gebruik van mijn armen uiteraard). Het leuke hiervan is dat je dan een enorme variatie krijgt en het ook minder saai wordt. Ik doe dan ook elke keer weer een andere intervalvorm en het verveelt nooit! Over interval gesproken, in de maand november is het thema “interval”. In deze maand besteden we dus sowieso hier veel aandacht aan, tijdens onze vele beweeglessen, maar ook voor degenen die banen komen zwemmen. We hebben veel verschillende intervaltrainingen gemaakt die iedereen mag gebruiken. Het maakt daarbij ook niet uit of je een beginnende of gevorderde zwemmer bent. We hebben voor iedereen wat. Je kunt bij de zweminstructeur deze trainingen gaan halen, dus vraag er even naar en je hebt een hele maand een zeer gevarieerde zwemtraining.

Conclusie.
Ik ga voorlopig nog even aquajoggen of aan aquarobics doen, (ook alleen met mijn benen) en dan hopen dat ik over een aantal weken weer alles kan doen. Helemaal niets doen zit niet in mijn systeem, dus ik ben blij dat ik bij een zwembad werk. Op deze manier kun je altijd wel iets doen om je conditie op peil te houden. En mocht je nu af en toe denken wie die idioot is die die rondjes in het water loopt, dan heb ik daar maar één antwoord op: IK! 😃