Maak van slapen je hobby.

Ik had nooit gedacht dat slapen zo ontzettend belangrijk is! Wellicht omdat ik altijd een goede nachtrust heb en een goede balans tussen voeding, sporten en slapen. Van die eerste twee is het bij iedereen wel duidelijk dat je dat in een goede balans moet hebben, maar dat slapen hier ook bij hoort is wellicht ook voor jullie een verrassing. Floris Wouterson is een specialist op dit gebied. In deze blog vat ik wat belangrijke punten die hij beschrijft samen.

De eerste slaap.

Het eerste blok van 4 uur slaap (money time sleep) is van essentieel belang. Het gaat er dan niet om hoe laat je naar bed gaat, of je een ochtend- of avondmens bent, maar dat je die uren in ieder geval wel maakt. Waarom is dit blok belangrijk? Het zorgt voor fysiek herstel en geheugen herstel. Er zijn twee hormonen die in deze periode worden aangemaakt. De ene zorgt ervoor dat je goed inslaapt en ook goed door kunt slapen. Het tweede hormoon dat in die tijd aangemaakt wordt zorgt o.a. ervoor dat je langer leeft!

REM-slaap.

Het tweede deel van de nacht (je REM-slaap) gaat het over de mentale frisheid, je cognitieve herstel gedeelte. In deze fase droom je ook het meeste en kun je de dromen in de ochtend nog wel eens onthouden (de één meer dan de ander). In dit gedeelte van je slaap verwerk je alle prikkels waaraan je heel de dag bloot bent gesteld. Als je te weinig REM-slaap hebt kan dat onder andere leiden tot minder incasseringsvermogen, migraine en zelfs overgewicht!
Geef je lichaam dus de tijd om al deze processen te herstellen. Op deze manier word je in de ochtend energieker wakker. Mensen die zeggen dat ze aan 4 uur slaap genoeg hebben, pakken dus kostbare hersteltijd af van de eerste slaap en/of de REM-slaap. Het is verstandiger om tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen. Iedereen die minder dan 6 uur slaapt kan zich niet volledig herstellen. Dit is toch wel iets om bij stil te staan.

Eet, beweeg, slaap.

We weten allemaal dat we gezond moeten eten. Dat we goed moeten slapen is nu ook hopelijk ook een stuk duidelijker. Aangezien ik bij een zwembad werk en ik bewegen heel belangrijk vind om fit en vitaal door het leven te gaan vertel ik nu nog iets over bewegen in combinatie met het slapen.
Wist je dat je door goed te bewegen ook een slaaphormoon vrijmaakt? Ik vanaf nu wel, maar eerlijk is eerlijk, dit heb ik ook nooit geweten. Als je overdag minder beweegt, slaap je dus minder goed, omdat je minder slaaphormoon aanmaakt. Mensen die meer bewegen slapen over het algemeen dus beter. En als je meer slaapt, herstel je ook beter. Kijk bijvoorbeeld eens naar de topsport. Vraag aan een topsporter wat naast het trainen belangrijk is, dan zal hij of zij altijd rust en slaap zeggen! Om te herstellen heb je je slaap hard nodig. Er is niet één topsporter die het vol gaat houden met 4 uur slaap per nacht. Eigenlijk zegt dat al genoeg.
Daarbij is het ook belangrijk om te weten wanneer je het beste kunt gaan sporten. Eigenlijk is dit in de ochtend. Waarom? Omdat het effect van sporten vaak 12 uur lang duurt! Je voelt je dan tevens ook heel de dag vrolijker en blijer. Ga je in de avond sporten (wat toch heel veel mensen doen) lig je wellicht met een stoot adrenaline van het sporten in bed en kun je de slaap niet pakken…..

Gaan slapen met de afleiding van deze tijd.

Als laatste in deze blog nog wat tips hoe je jezelf min of meer kunt dwingen om echt op tijd naar bed te gaan. Goed slapen doe je vooral door regelmaat in te bouwen.
Weet je wat perfect werkt om ongemerkt te lang opblijven te vermijden? Een wekker! Ja, normaal gezien gebruik je die om ’s-morgens op te staan, maar dat ding werkt even goed om je er ’s-avonds aan te herinneren dat het tijd is om naar bed te gaan. Zet je wekker bijvoorbeeld om 10 uur ’s-avonds en dim het licht een beetje. Begin daarna met je routine om naar bed te gaan. De wekker is gewoon een trigger die je laat weten hoe laat het is; letterlijk én figuurlijk!
Heb je écht moeite om de dag af te sluiten? Blijf je maar bezig op je smartphone of tablet? Dan is een tijdschakelklok tussen je Wifi dé oplossing! Dat mag drastisch klinken, of zelfs op wat weerstand stuiten als je er nog maar aan denkt, maar het wérkt wel. Als het je menens is om je slaapkwaliteit naar boven te halen en je gelooft in de kracht van beter slapen om beter te presteren, dan moet je dit gewoon doen. Wil je een tussenstap doen, dan kun je je telefoon vanaf 22.00 uur op vliegtuigstand zetten, zodat je tijdens je slaap in ieder geval geen berichten door krijgt! (of leg hem op een andere kamer…)
Natuurlijk kun je ook gewoon voor jezelf beslissen dat je vanaf nu op een min of meer vast tijdstip naar bed gaat en je daaraan houden. Maar in de praktijk durft dat zelfs met de beste bedoeling wel eens fout te lopen. Vaak heb je niet eens in de gaten hoe laat het al is omdat je zo opgaat in waar je mee bezig bent. Dan lig je niet alleen te laat op bed, je bent vermoedelijk ook nog eens veel te actief om dan makkelijk in slaap te vallen.

Ik hoop dat jullie nu beseffen waarom slaap zo ontzettend belangrijk is en dat je eventueel met de tips iets kunt gaan doen. Zeker in deze tijd waarin je constant door het nieuws over het Coronavirus wellicht afgeleid wordt, is het zeker zo belangrijk om goed te slapen om de volgende dag weer door te kunnen. Houd dus juist nu het ritme “goed eten, op tijd bewegen en goed slapen” aan. Je zult zien dat je dan veel meer aan kan.