02 mrt Veerkracht
Aangezien we het afgelopen jaar voor heel wat uitdagingen hebben gestaan, besteed ik mijn blog vandaag over veerkracht.
Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Na verloop van tijd veer je vanuit die stress of dat verdriet, beetje bij beetje, weer terug naar je gewone zelf. Of misschien zelfs naar je betere zelf…
Voordelen van veerkracht.
Hoe reageer jij als je plotseling wordt ontslagen? Als er iemand overlijdt, of als je tegen een ander probleem aan loopt? Met veerkracht zorg je dat je er, wat er ook gebeurt, weer bovenop komt. Soms zelfs sterker of wijzer dan voorheen. Dit gebeurt uiteraard niet zo 1, 2, 3. Je moet jezelf wel de tijd gunnen om terug te veren. Dat maakt veerkracht ook iets anders dan altijd maar sterk zijn. In dat laatste geval verander je niet en dat is nu net wat veerkracht wel doet. Door vervelende gebeurtenissen te voelen en te accepteren, kun je hier ook van leren en juist groeien.
Wat kun je doen om je veerkracht te vergroten?
Je kunt natuurlijk alles over je heen laten komen, achteruit gaan hangen, vooral veel zeuren en klagen en niet in actie komen. Jullie begrijpen vast dat dit niet zorgt voor een betere veerkracht. Voor een betere veerkracht zal je allereerst zelf in actie moeten komen, jij hebt hier zelf invloed op. Hieronder volgen een aantal tips die je wellicht op weg kunnen helpen om meer veerkracht te ontwikkelen.
- Ga regelmatig mediteren.
- Richt je aandacht vooral op de dingen waar je dankbaar voor bent.
- Ga alleen met problemen aan de slag die belangrijk voor je zijn.
- Ga sporten (het liefst natuurlijk zwemmen als we weer open mogen).
- Investeer in goede relaties. Bekijk je relaties eens nauwkeurig en neem ook afscheid van mensen die je consequent negatief beïnvloeden (hoe lastig dit ook is).
- Wees optimistisch. Het mooie is: dat kun je leren, in welke situatie je ook zit.
- Besef dat alles uiteindelijk wel weer goed komt.
- Leer dankbaar te zijn voor je tegenslagen. Zij zorgen juist voor je groei!
- Leer van je tegenslagen.
- Durf om hulp te vragen. Vergeet ook niet dat mensen het vaak fijn vinden om te kunnen helpen.
- Stel duidelijke doelen voor jezelf. Vraag je af: wat geeft jouw leven zin?
- Maak je minder zorgen over de toekomst. 80% waar je je zorgen over maakt gebeurt over het algemeen niet.
Bedenk eens wat er gebeurt als er een grote steen in het water wordt gegooid. Het water blijft compleet stil, totdat de steen het water raakt. Dan is er een grote plons, het water raakt ontregelt. Er zijn golven, de steen heeft duidelijk zijn impact gehad. Maar na korte tijd keert het water weer terug naar stilstand.
Dit is een mooi voorbeeld van hoe veerkracht werkt. Ook bij jezelf zullen gebeurtenissen zorgen voor golven en zal het een impact hebben. Het is jouw keuze hoe je hiermee omgaat en hoe je probeert om het water weer tot stilstand te brengen.
Team.
Uiteraard hoef je ook niet alles helemaal alleen te doen. Ik schreef net al dat je ook om hulp moet durven vragen, maar ook op de werkvloer heb je te maken met veerkracht. In dat geval gaat het om teamveerkracht. Omdat je als collega’s elkaar voortdurend beïnvloedt, is de houding van elk teamlid bepalend voor de veerkracht en daarmee het succes van een team.
Als collega speel je hierin een belangrijke rol. De echte veerkracht van een team schuilt namelijk in de positieve interacties tussen alle leden. In de prettige manier waarop ze met elkaar omgaan en samenwerken. Positieve verbindingen versterken namelijk het enthousiasme, de creativiteit en de moed om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken voor de uitdagingen die zich dagelijks op de werkvloer voordoen. Door goed te kijken naar wat er speelt, echt aanwezig te zijn en contact te zoeken met al je directe collega’s kun je het beste in anderen naar boven halen. Dat wil niet zeggen dat je geen aandacht moet schenken aan zwakke punten en fouten. Zeker wel, maar de nadruk ligt hierbij niet op het hoe, wat, waarom en wie, maar op het vinden van een mogelijke oplossing van het probleem om herhaling in de toekomst te kunnen voorkomen.
Conclusie: hoe staat het met jouw veerkracht? Samen gaan we door deze tijd heen komen en we komen hier sterker en positiever uit. Wat ik regelmatig verkondig over deze tijd: geld hebben we niet, maar wel tijd. Laten we die tijd dan besteden om aandacht voor elkaar te hebben.