02 jun Ontspanning en inspanning
Dit is een titel waar je weer alle kanten mee op kunt. Nu de versoepelingen ervoor gaan zorgen dat we vanaf 5 juni nog meer activiteiten op kunnen gaan starten, wilde ik mijn persoonlijke verhaal over zwemmen kwijt. Ik varieer veel in sporten en bewegen, iets wat overigens heel goed is, dus ik raad echt iedereen aan om niet te focussen op maar 1 sport, maar ook andere sporten te bekijken en beoefenen. Vandaag de focus op zwemmen uiteraard.
Ontspannen zwemmen.
Sinds we weer geopend zijn voor het banen zwemmen, zwem ik weer 3x per week mijn baantjes. Heel eerlijk…. ik heb niet altijd zin om in die bak met water te springen, maar ik weet wat het gevoel na afloop is, dus blijf ik trouw aan mezelf en doe ik het gewoon!
Op het moment dat ik dan begin met mijn banen (inzwemmen), ervaar ik gelijk weer waarom ik het zo fijn vind. Die heerlijke rust in het water, daar kan bijna geen andere sport tegenop. Pure focus op jezelf, niemand die tegen je praat (je ligt immers met je hoofd in het water 😊), gewoon rust om je heen. Ontspannen je armen over het water heen om een goede insteek met je handen te maken, je pakt het water en duwt dit naar achter, waardoor je zelf dus naar voren gaat, in het tempo wat je zelf wilt. Zeker bij het inzwemmen gaat dit op het gemak met een ontspanning in armen, schouders en benen. Focus op de ademhaling, snel inademen en relaxt en ontspannen onder water uitademen. Hier kunnen alle mindfulness oefeningen misschien nog iets van leren. Je hoofd heerlijk leeg, want je bent over het algemeen je banen aan het tellen. Geen tijd voor andere gedachten dus. Althans, ik wil wel altijd weten hoeveel meter ik op het einde heb gezwommen, dus ja, ik tel mijn banen. Dat doe ik dan in meters, dus 25 – 50 – 75 meter, enz.
Inspanning.
Na al deze banen van ontspanning, wordt het daarna ook wel tijd om me in te gaan spannen natuurlijk. Om je conditie te verhogen, zal je niet steeds op hetzelfde ontspannen tempo moeten blijven hangen, dan gebeurt er verder vrij weinig.
Dan gaan we dus wat harder met de handen door het water heen trekken en duwen, zodat deze spieren ook aan hun trekken komen. Het tempo van de voeten kun je dan eventueel nog variëren. Neem ze nog steeds ontspannen mee of laat deze eens flink door het water mee bewegen. Voor de training van de benen gebruik ik meestal mijn zoomers. Het leuke is dat je hierdoor sowieso veel sneller door het water gaat, en je beenspieren krijgen het dan zwaar te verduren.
Na een aantal interval banen is het dan flink hijgen geblazen aan de kant! Het is dus niet alleen maar heel ontspannend dat zwemmen, het kan ook zeer intensief en inspannend gedaan worden. Het leuke is dat je hierin eindeloos kunt variëren. De mensen die zeggen dat banen zwemmen saai is, hebben nog niet echt alle mogelijkheden ontdekt zeg ik dan. Waar je kunt variëren in intensiteit en met materialen (denk aan peddles voor je handen en een pullbouy voor tussen je benen), kun je uiteraard ook in je slagen variëren. Als je het dus goed doet met een zwemtraining heb je al je spiergroepen gehad, ben je gruwelijk moe geworden (ga maar eens hardlopen en hou dan regelmatig je adem in, dat gaat je niet lukken, maar met zwemmen gebeurt dat dus wel), maar heb je ook nog genoten van de ontspanning in je lichaam. Iets wat je natuurlijk tijdens het uitzwemmen wederom zult ervaren, om vervolgens moe en voldaan weer uit het water te stappen.
Beweeglessen.
Wat ik dan ook altijd nog 1x per week erbij doe, is beweeglessen geven. Dan doe ik zelf heel de les mee, dus ben ik gelijk lekker in beweging en je voelt beter wat je klanten voelen. Een heel andere tak van sport in een zwembad, maar zeker niet minder intensief of ontspannend. Qua variatie? Wij doen elke week weer iets anders in de les, andere materialen, andere vormen van interval (of juist niet), dansvormen, muziek, springen, lopen, draaien, balans, werpen, samen werken (als de 1,5 meter er weer af is), enz.
Ook bij deze lessen kun je heerlijk je energie kwijt en gebruiken we over het algemeen heel ons lichaam. Door daarbij gebruik te maken van de weerstand van het water, kun je nog extra trainen t.o.v. landtrainingen. Het grote voordeel: je belast je botten en gewrichten door de opwaartse druk een stuk minder. Op het einde van de les gaan we dan nog 5 minuten op ontspannende muziek onze hartslag weer naar beneden brengen. Het “zen”-momentje van de les om weer ontspannen het water uit te stappen.
Nadelen.
Nu hoor ik jullie al denken: ja ja, maar er zijn ook nadelen in de zwemsport, niet? Voor mij eerlijk gezegd niet, maar ik weet ook dat niet iedereen van water houdt. Dat is natuurlijk wel een belangrijk gegeven, je bent altijd in het water aan het sporten/bewegen. En ja, je moet je eerst omkleden voordat je het water in gaat, en ja, je moet badkleding aan, en ja, na afloop moet je douchen om het zwemwater af te spoelen. Maar zeg nu eerlijk, als ik ga hardlopen moet ik ook eerst mijn hardloopkleding aandoen, en ja, na afloop moet ik ook gaan douchen. Ik hoef alleen niet naar een zwembad of andere plaats te rijden als ik hard ga lopen, ik stap gewoon de deur uit. Maar als je bij een sportschool of vereniging gaat trainen, zit dat ritje er natuurlijk wel bij. Dus wat mij betreft kunnen we deze bezwaren gelijk in de prullenbak gooien.
Conclusie.
Probeer eens meerdere sporten te gaan doen. Beter voor je lichaam, omdat je dan ook eens andere (verschillende) spieren gebruikt. Zwem je nog niet? Ga er dan eens bij zwemmen. Ook heel goed om je spierpijn weg te krijgen van die andere sporten. Er wordt niet voor niets vaak gerevalideerd in (zwem)water. Zoek je ontspanning? Ga zwemmen! Zoek je inspanning? Ga zwemmen! 😅