14 sep Den Ekkerman gaat voor NUL verdrinkingsongevallen.
Deze week las ik een bericht over flitspalen in Tilburg. Daar stond een bord onder met: Tilburg gaat voor NUL verkeersongevallen. Je ziet dan al gelijk die fietser voor je die op de weg ligt, aangereden door een auto die te hard rijdt. Dus niet de gedachte “ik moet opletten, want anders krijg ik een boete”, maar op deze manier veel meer ingespeeld op de emotie van de automobilist.
Deze vakantie hebben wij het weer regelmatig meegemaakt: kinderen zonder zwemdiploma die de zwemzaal op rennen zonder drijfmiddelen om en zonder ouders in de buurt, ondanks het feit dat we hier toch heel vaak aandacht aan besteden. Sterker nog, bij de receptie krijgen ouders met jonge kinderen ons “veiligheidsrecept” in de handen geduwd. Deze recepten vinden we vaak in de kleedlokalen terug. Waarschijnlijk ongelezen. Dat betekent dus weer extra opletten voor de zweminstructeur en soms (het is helaas echt waar) ook weer discussies voeren met ouders die het nog steeds niet begrijpen.
Bij het lezen van dit bericht, bedacht ik gelijk: “hmm, zou dit ook werken voor het zwembad?” Wat als we nu eens gaan voor NUL verdrinkingsongevallen in het bad? Niet dat er nu zo vaak kinderen bij ons verdrinken, gelukkig is dit nog nooit gebeurd! Maar zou dit toch iets meer impact hebben als je zoiets bij de deur al ophangt? Zouden ouders dan misschien wel die drijfmiddelen in de kleedlokalen aan gaan doen? Zouden ze tijdens het zwemmen ook dicht bij hun kind blijven als ze nog niet kunnen zwemmen? Zouden ze niet op het terras gaan zitten met een telefoon voor hun ogen, terwijl de kinderen (zonder zwemdiploma) in het water gaan?
Niemand wil natuurlijk dat zijn eigen kind verdrinkt, maar soms vraag ik me af waarom we dan toch zo vaak ouders moeten vertellen wat ze beter kunnen doen om het veilig te houden voor de kinderen. Ze krijgen bij ons natuurlijk geen boete als ze niet goed op de kinderen letten of zonder drijfmiddelen op de zwemzaal rond lopen. Of is dat misschien de oplossing? Als we iedereen die dit doet, nu eens een gele kaart geven? Naam noteren en bij de tweede keer geel, dienen ze een (nader te bepalen) boete te betalen. Zou het dan wel werken, of gaat dit een beetje te ver? Of zullen we het toch eerst maar eens proberen met “op de emotie” spelen? Als ik het woord “verdrinking” zie word ik namelijk gelijk wakker geschud. Ook deze zomervakantie zijn er weer mensen verdronken. Als ik dit lees in de krant, heb je gelijk mijn aandacht te pakken en waarschijnlijk die van al onze toezichthouders.
We gaan het gewoon proberen en kijken wat voor effect deze spreuk aan de voorkant bij de receptie heeft. En of het puur alleen op emotie spelen is of niet, uiteindelijk wil iedereen dat er niemand verdrinkt toch? Binnenkort kunt u deze spreuk dus zien bij binnenkomst, met daaronder de belangrijkste veiligheidstips voor de ouders. Als het goed werkt, nemen we dit mee naar het nieuwe zwembad, want ook daar willen we nog steeds dat iedereen veilig kan zwemmen en ook weer naar huis gaat op de manier zoals ze binnenkomen: gezond en fit.