De druk eraf

“Dit is de tweede keer dat hij meedoet met de les, dus hij durft nog niet alles te doen” zei een moeder afgelopen zaterdag tijdens de kleuterles tegen mij. “Dat is helemaal prima, we zien wel wat hij wel of niet durft te doen”.

Vervolgens zijn we met de les begonnen en viel het vooral op dat hij veel problemen had met het liggen op de rug. Nu is dat op die leeftijd overigens niet zo heel raar, hier hebben meer kinderen last van. Het is ook wel logisch, want als je op je rug ligt zie je namelijk alleen het plafond en bij de minste of geringste beweging in het water ga je zinken of draaien. Ben je nog niet geheel watergewend dan kan dat zeker beangstigend zijn.

Ik heb hem even apart genomen en geprobeerd of hij zich kon ontspannen in het water. Eerst voorgedaan wat er met mijn mond en gezicht gebeurt als ik naar mijn buik of benen ga kijken of wanneer ik om me heen ga kijken. Even laten zien dus (plaatje) dat wanneer je gaat bewegen je juist gaat zinken in plaats van dat je blijft liggen. Juist als je helemaal stilligt blijft je hoofd gewoon boven water. Hierna ging hij al een beetje meer ontspannen in het water liggen.

Bij de kleuters moet je niet te lang eenzelfde oefening doen, dus we gingen vrolijk door op de buik. Ik wist natuurlijk dat we later in de les nog iets op de rug zouden gaan doen, dus ik zei tegen de moeder: “als hij zo weer op de rug moet zwemmen, laat hem dan maar op de buik zwemmen. Ik vind het namelijk belangrijker dat hij zwemmen leuk gaat vinden. We doen uiteraard ook wel een keertje iets wat ze minder leuk vinden, maar dat moment hebben we nu al gehad. Laat hem dus vooral plezier hebben in het water. Op de rug liggen en zwemmen komt stapje voor stapje ook wel, maar plezier willen we van het begin af aan laten beleven”.

Wat later in de les hadden we dus de oefening op de rug en wat schetst mijn verbazing? Hij gaat gewoon liggen in het water zonder al teveel problemen! Soms is het gewoon beter om de druk ervan af te halen en het aan het kind zelf over te laten. Ik keek ook vol trots de moeder aan. Hou er dus als lesgever ook rekening mee dat de kinderen begrijpen wat wij tegen de ouders zeggen. Door de druk weg te halen en vooral te focussen op plezier was bij hem een drempel weggehaald. Hij had nu de mogelijkheid om te kiezen en koos er gewoon voor om op zijn rug te gaan liggen. Wat een kanjer en dat al in de tweede les! Dat gaat vast helemaal goed komen met hem. 😉