Heel Nederland zwemveilig

Wat een mooi gezicht en wat een heerlijk geluid van vrolijke kinderen, gespetter en ouders die enthousiast hun kinderen motiveren. Het was een zeer gezellig uurtje samen met de Fibby afgelopen zondag. Dit is een oranje kikkervis (amfibie, vandaar fibby) die achter op de rug van de kinderen hangt en die ervoor zorgt dat de kinderen met veel plezier in het water voortbewegen.

Het begon allemaal een paar jaar geleden. Nadat ik een blog over zwemveiligheid had geschreven nam Hugo van der Spek contact met mij op. Hij was op dat moment al bezig om de Fibby te ontwikkelen om dezelfde reden als dat ik regelmatig blogs schrijf: jonge kinderen zwemveilig maken en bij ouders bewustzijn creëren waarom dat zo belangrijk is. De vraag was of wij met een kind zijn prototype uit wilde proberen. Een collega heeft dit gedaan met haar kind wat toentertijd 2 jaar was. Daarna is alles in een stroomversnelling gegaan en is de echte Fibby tot stand gekomen.

En daar stonden ze dan, de 50 kanjers met de oranje kikkervis op de rug. Super leuk om te zien! Velen sprongen na een tijdje al vlot in het water, sommige zwommen er gelijk mee weg en andere kinderen deden voorzichtig in het uurtje stapje voor stapje steeds meer. In het water lag allerlei materiaal om op te klimmen, naar toe te zwemmen of lekker mee te spelen. Op deze manier kon iedereen zijn draai wel vinden en heerste er vooral veel vrolijkheid.

Wat nu het voordeel van een Fibby is? Vergeleken met een zwemvest is er niet zo heel veel verschil. Hij ziet er voor een kind van 2-3 jaar natuurlijk veel leuker uit en kan echt het “watervriendje” van je kind worden. Het voordeel is wel de knallende oranje kleur van de kikkervis. Mocht je je kind uit het oog verliezen en hem zoeken, heb je hem of haar zo gevonden! Je kind kan de Fibby ook niet zelf uittrekken overigens.
Vergeleken met de welbekende armvleugeltjes wil ik maar 1 ding zeggen: gooi die ondingen (sorry voor mijn taalgebruik) weg! Ze kunnen uitschieten als je in het water springt, ze knellen, ze schuren aan de huid, maar nog het belangrijkste: de kinderen hoeven niets, maar dan ook helemaal niets te doen om boven te blijven. Bij de Fibby moeten de kinderen hard werken met de handen en benen om boven water te blijven. Ja, dat betekent dat je zeker in het begin als ouder je kind hierin moet helpen en begeleiden door hem of haar positief te stimuleren. Het voordeel is dat ze hierdoor ervaren waar de stuwvlakken in het water liggen, balans krijgen en ook kracht ontwikkelen in de benen en armen. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je later bij de zwemles een grote voorsprong hebt op de kinderen die dit nog nooit geoefend hebben.

Dit is dan ook gelijk de essentie waarom Hugo met de Fibby is gestart. Door als ouder met je kind te oefenen wordt iedereen zich veel meer bewust van de gevaren, maar zorg je er ook voor dat je kind zich al veel eerder zelf kan redden in het water. Iets wat het leven van je kind kan redden, mocht het per ongeluk in het water vallen. Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten en daarom is het ook geen toeval dat wij deze nieuwe ontwikkeling in ons waterrijke land omarmen. We gaan deze ochtend evalueren met onze instructeurs en bekijken op welke manier we nog meer ouders en kinderen in contact kunnen laten komen met de Fibby. Op dus naar een zwemveilig Nederland!

Zwemveilig: samen met je kind kopje onder durven gaan.