Keurmerk

Vandaag gaan we een kijkje nemen achter de schermen van het zwembad. De voorkant is voor iedereen altijd zeer duidelijk: een bak met water, stop er wat mensen in en het feest kan beginnen. Maar om die bak met water voor die mensen (en het gebouw) veilig en schoon te houden, komt er iets meer bij kijken.

Hiervoor is er een keurmerk Veilig en Schoon in het leven geroepen. Als je ons volgt op social media heb je al gezien dat we afgelopen donderdag met trots het keurmerk weer neer mogen hangen in het zwembad. Om dit te bewerkstelligen moeten we jaarlijks aan 28 criteria voldoen. Ja, je leest het goed: 28! Het is dus niet even een rondje lopen met iemand en checken of de vloer op dat moment goed gepoetst is of bekijken of de kwaliteit van het water op die dag gecheckt is, hier komt wat meer bij kijken.

Vanaf januari 2024 is er een nieuwe waterwet van kracht gegaan. Deze wet is vooral op het volgende gericht: zorgen voor veilige (zwem)baden waarbij constant wordt gekeken naar de risico’s in en rond het zwembad en hoe die voorkomen kunnen worden of zo snel mogelijk opgelost kunnen worden. Helemaal niets mis mee, want wie wil nu dat er in zijn/haar zwembad iets mis gaat waardoor een klant letsel oploopt of erger nog overlijdt.

Om dit alles nu te structureren moeten we vanaf dit jaar een beheersplan maken waarin al deze risico’s worden beschreven, maatregelen die je van te voren hebt getroffen om de risico’s zoveel mogelijk te vermijden en wat je gaat doen als er wel iets gebeurt. Deze scenario’s dienen dus van te voren al beschreven te worden. Dit betekende nogal veel werk, terwijl ik nog niet helemaal helder had wat ze nu precies allemaal op papier willen hebben. Je kunt daar best nog veel kanten mee op namelijk.

Gelukkig werd vorige week duidelijk dat we op de goede weg zitten en hoeven we nog maar een paar kleine zaken aan te passen aan het beheersplan. Er is een overgangstijd van een jaar ingesteld, dus volgend jaar moet alles helemaal compleet zijn. Voor dit jaar was het allemaal prima in orde. Alle testen die door het jaar heen worden genomen waren goed, of bij afwijkingen is er snel en goed gehandeld om het weer zo snel mogelijk in orde te krijgen. Je moet dan denken van waterkwaliteit tot aan keuring van alle elektrische apparaten, van klachten afhandeling tot aan RI&E, van horeca wetgeving tot aan vloermonsters van de tegels (om te zien of er geen bacteriën op zitten). Daarbij heb ik dus nog meer criteria en protocollen geschreven en aangepast (toezichtplan, calamiteitenplan, protocol werken op hoogte, enz.).
Kortom: het zwembad veilig en schoon houden houdt dus meer in dan je wellicht van te voren zou denken. Op naar weer een veilig en schoon jaar!