Swimbattle finale

Klokslag 13.30 uur komt een groepje kinderen zeer enthousiast hard voorbij de receptie gelopen, zonder te stoppen gelijk richting de kleedlokalen. Ik kan nog net op tijd roepen “waar gaan jullie zo snel naartoe”? Wat bleek: dit was al een groep kinderen die mee gingen doen met de Swimbattle finale. Zij mochten deze dag al vanaf 13.30 uur vrij zwemmen in het multifunctionele bad om zich vervolgens om 15.00 uur te melden in het wedstrijdbad.

Op dat tijdstip was het dan zover, de finale begon! Basisschool de Op Dreef was met 2 groepen aanwezig, de Meerhoef met 1 groep en we hadden nog een gemengde groep met kinderen van de Brembocht en Dick Bruna erin. Helaas konden zij op deze dag niet met een volledige groep komen, maar we wilden natuurlijk wel iedereen de kans geven om mee te doen, vandaar dat we wat scholen bij elkaar hebben gevoegd.

Vol enthousiasme stond iedereen al te stuiteren voor het eerste spel om het tegen elkaar op te nemen. Elk spel werd namelijk met 2 groepen tegelijk gelijk gespeeld. De winnaar van het spel kreeg 3 punten, bij een gelijkspel ieder 1 punt en de verliezer kreeg helaas niets. Op deze manier zou het eerlijk blijven met de puntenverdeling. De volgende spellen stonden op het programma:

  1. Wordfeud: duik met 2 personen tegelijk naar de bodem en haal per persoon 1 opduikmatje op met een letter erop. Vervolgens de volgende 2, enz. Als alle matjes van de bodem af zijn, ga je met de opgedoken letters proberen zoveel mogelijk woorden te vormen. Elke letter heeft een cijfer, dus de groep met de meeste punten heeft gewonnen.
  2. Trampoline basket: spring in het water met een bal, klim over de aqua trampoline, zwem nog een stukje met de bal en werp vanaf een pylon de bal in de basket. Elke bal raak = 1 punt.
  3. Mattenrace: de groep wordt in 2-en gesplitst en elk deel pakt het uiteinde van de lijn vast die dwars over het bad gaat. Op de mat gaat een leerling zitten en die trekt zich aan de lijn naar de overkant. Daar wissel je snel om en gaat er dus iemand anders weer terug. Elke keer als je aan de overkant bent, krijg je 1 punt.
  4. Evenwichtsbalk: 1 groep gaat over de grote aqua evenwichtsbalk heen lopen en probeert de overkant te halen. De andere groep gaat aan de zijkant met ballen werpen en probeert de lopers dus uit het evenwicht te halen. Elke loper aan de overkant = 1 punt. Halverwege het spel wordt er gewisseld van lopen en werpen.

Vier super leuke spellen waarbij veel verschillende vaardigheden aan de pas komen. De zwemmers zijn bij deze spellen ook niet echt in het voordeel, dus iedereen heeft evenveel kans om te winnen. De kinderen waren dan ook zeer fanatiek bij alle spellen en gingen vol voor de winst!
Wat wilde nu het toeval? Op het einde bleken 2 groepen net zoveel punten gescoord te hebben. Gelukkig waren dit de 2 groepen van basisschool Op Dreef. Na een snel beraad of we nog een finale spel zouden gaan doen, hebben we besloten om gewoon heel de school tot winnaar uit te roepen. De eerste beker van de vernieuwde Swimbattle gaat dus naar basisschool Op Dreef! Alle kinderen kregen ook nog een mooie medaille mee naar huis en de beker gaat op school vast een heel mooi plaatsje krijgen.

Dit alles is overigens tot stand gekomen door een gewonnen prijs tijdens het Sportcafé van Sportraad Veldhoven in november 2023. Super bedankt nogmaals voor dit mooie (financiële) gebaar om deze geweldige strijd weer op te gaan zetten. Wij gaan hier zeker volgend jaar weer een vervolg aan geven. Het is namelijk niet alleen heel leuk om te doen, maar het is ook nog eens heel belangrijk voor de kinderen om regelmatig te blijven zwemmen en dat gebeurt op deze manier sowieso. 💪