Zichtbaar genieten

“Hee Minette, mag ik deze flyer van onze stichting hier neerleggen?”. Tuurlijk mocht dat. Aan het woord was Jeanny, iemand van mijn beweegles die slechtziend is. Zij doen met de stichting Zichtbaar mee aan de Rabobank Clubsupport en willen hier graag wat reclame voor maken. Terwijl ik terugliep om me om te kleden voor de les, bedacht ik me dat dit wel eens een mooi verhaal voor de column kon zijn.

Even later aan het bad vroeg ik Jeanny waarom zij al jaren meedoet met mijn beweegles. Ze vindt het vooral belangrijk om in beweging te blijven voor haar gezondheid. Mensen die slechtziend zijn kunnen niet aan alle sporten meedoen, maar een beweegles in het zwembad is zeker goed te doen. Zij moeten namelijk veel op het gehoor doen, dus een potje tennissen zou voor haar niet gaan werken, vertelde ze met een grote glimlach. Ja, humor is natuurlijk ook belangrijk om soms even wat te relativeren.

Het is belangrijk dat deze mensen niet in een isolement gaan komen en een paar keer in de week gaan sporten en bewegen helpt hieraan mee. Ze gaat namelijk ook nog een keer naar de sportschool toe. Bij het zwembad vind ze het vooral fijn dat het personeel goed rekening met haar houdt, ook tijdens de les. Ik loop zelf namelijk in het water altijd naar haar toe als ze de oefening verkeerd uitvoert om het even vlak bij haar nog eens een keertje voor te doen en uit te leggen. Als we materialen gebruiken zorg ik ook altijd dat ik de felste kleur in mijn handen heb, zodat zij het beste kan zien wat ik ermee doe.

Ze wil uiteraard ook nog even vertellen wat de stichting Zichtbaar inhoudt. Dit is een vereniging voor mensen die slechtziend of blind zijn. Het is een actieve stichting die informatie geeft aan de mensen met deze handicap, maar die ook 1x per maand met elkaar een activiteit gaan doen. Dit zijn dan vaak workshops die speciaal voor deze doelgroep georganiseerd worden. In oktober gaan ze bijvoorbeeld een workshop volgen bij een bakkerij: bakken met gevoel. Superleuk natuurlijk dat bedrijven hiervoor openstaan.

Ik vroeg haar waarom wij nog nooit iets hebben georganiseerd? Daar had ze eigenlijk nog niet bij stilgestaan, dus we hebben op dat moment besloten dat wij tijdens de Nationale sportweek speciaal voor de stichting een gratis beweegles gaan verzorgen. Soms kan het dus heel gemakkelijk zijn om iets voor de medemens te organiseren, je hoeft er alleen maar voor in gesprek met elkaar te gaan. Ze genoot zichtbaar dat we dit met elkaar af hadden gesproken.

Jeanny beweegt bij ons al vanaf 2009 en vindt het elke week nog steeds leuk en gevarieerd. De lessen bevallen haar goed. Toen ze begon in 2009 kon ze nog iets meer zien dan nu, haar zicht gaat elk jaar weer wat verder achteruit. Het feit dat wij met een vaste lesgever op een groep werken, is voor haar heel fijn. Ze kent dan het taalgebruik en weet op die manier sneller wat er bedoeld wordt met bepaalde oefeningen. Om die reden kan ze in een gewone lesgroep lekker meedraaien. Het is ook een gezellige groep met veel mensen die elke week weer terugkomen, waardoor je ook sneller contact met elkaar hebt en lief en leed met elkaar deelt. Wat haar betreft gaat ze op deze manier nog jaren door.
Als laatste wil ze nog even een oproep doen aan jongeren die slechtziend zijn. De stichting is er ook voor hen, schroom dus niet om je aan te sluiten. De ervaring leert dat ze achteraf vaak spijt hebben dat ze zich niet eerder bij de stichting aan hebben gesloten. Meer informatie is te vinden op hun website: www.zichtbaarveldhoven.nl

Stem vanaf volgende week dus op de stichting “altijd zichtbaar” bij de Rabo Club Support actie (en ook op City Sport Veldhoven natuurlijk 😉). Zij kunnen dan weer leuke activiteiten organiseren voor de leden en op deze manier voorkomen dat deze groep mensen in een isolement raakt. Alvast bedankt namens Jeanny en mij.