03 sep Afwijken
Afgelopen vrijdag heb ik wat ouders opgevangen waarvan de kinderen voor de eerste zwemles kwamen. Vanwege allerlei oorzaken hadden zij vorige week de eerste les gemist, dus ook alle informatie die we dan vertellen. Het was nu mijn beurt om ze op te vangen, netjes naar de zwemzaal te brengen en ze te voorzien van informatie.
Op een gegeven moment zei een ouder: “mijn dochter heeft normaal gesproken een bril op, dus ik weet niet hoeveel ze nu ziet. Kan dit straks problemen opleveren als ze onder water iets op moet duiken?” Ik gaf aan dat we dit als aandachtspunt bij haar dochter in het systeem zetten en dat we in de loop van tijd bekijken of dit inderdaad problemen op gaat leveren. Mocht dat zo zijn, dan gaan we bekijken hoe we dit op kunnen lossen. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld een duikbril op sterkte.
Een dag later las ik ongeveer eenzelfde geval op een facebookgroep met allemaal zwemonderwijzers. Er werd de vraag gesteld of dat kind dan wel voor het zwemdiploma op kon gaan met een duikbril. Volgens de eisen van de Nationale Raad voor Zwemdiploma’s mogen kinderen namelijk niet met een duikbril het zwemexamen doen. Op zich heel begrijpelijk want we moeten de kinderen leren onder water te kijken. Dit heeft dan vooral te maken met het feit dat wanneer kinderen in het water vallen, ze onder water moeten kijken wat er eventueel voor obstakels zijn, maar belangrijker nog: hoe ze op een veilige manier weer naar boven kunnen zwemmen.
Wat schetst mijn verbazing in de reacties? Van de 20 reacties die eronder stonden meldden 18 personen dat dat kind niet op mag voor het zwemdiploma! Dan denk ik echt “huh”? Ik begrijp en snap de richtlijnen, maar als iemand een afwijking heeft aan zijn of haar ogen of echt een heel sterke bril nodig heeft, dan kun je dus nooit je zwemdiploma halen? Zwart-wit gezien hebben ze natuurlijk gelijk en ja, er stonden ook reacties bij dat wanneer hij een doktersverklaring had dat hij inderdaad een afwijking had, ze dan een uitzondering konden maken. De andere 2 reageerden gelukkig zoals ik ook gereageerd zou hebben: dit bekijken we per persoon.
Jonge kinderen die een bril moeten dragen is op zich al best wel een dingetje voor het kind. Dit is bij veel activiteiten al een handicap. Dan kom je vervolgens naar de zwemles en wordt er gevraagd naar een doktersverklaring om maar zeker te weten dat het kind echt niet goed ziet! Volgens mij kun je dit prima zelf testen met de kinderen zonder die verklaring. Zadel die ouders niet op met nog extra handelingen om te bewijzen dat dat kind echt niet goed kan zien. En waarom zouden ouders daar überhaupt over liegen? Ik vind het eigenlijk te zot voor woorden dat dit gedaan wordt. Lukt het een kind echt niet iets op te duiken of ergens doorheen te zwemmen vanwege het beperkte zicht, maar heb je zelf onder water wel degelijk gezien dat het kind zijn of haar ogen openhoudt? Doe dan niet zo moeilijk en laat het een fatsoenlijke duikbril opzetten!
Uiteraard is dit mijn persoonlijke mening. Laten we met zijn allen eens wat meer naar het individu gaan kijken en het kinderen met een (kleine) handicap niet nog lastiger maken. Natuurlijk moeten er richtlijnen zijn, maar daar moeten we in dit soort gevallen gewoon lekker van afwijken, ik zie het probleem niet.