16 jan Therapeutisch zwemmen
Wat is eigenlijk precies therapeutisch zwemmen? Als je dit opzoekt op internet komt er de volgende beschrijving uit: zwemmen wordt gezien als een zeer gezonde vorm van recreatie en lichaamsbeweging. De fysiotherapie maakt dankbaar gebruik van de eigenschappen van water voor het vergemakkelijken van therapeutische lichaamsoefeningen.
In Veldhoven.
Nu ben je waarschijnlijk nog niet veel wijzer, maar de meeste mensen kennen het woordje “therapie” wel. Zwemmen hoeven we niet meer uit te leggen neem ik aan. Wij verzorgen op dit moment al 2x in de week therapeutisch zwemmen. De mensen die hieraan meedoen komen via Stichting Therapeutisch zwemmen Veldhoven. Behalve in ons zwembad wordt er door hen ook bewogen in het zwembad bij de Severinus Stichting en in Eindhoven.
En nu komt het: helaas kunnen ze bij de andere twee vestigingen niet genoeg gediplomeerde zwemonderwijzers voor de groep krijgen. Vandaar dat het bestuur een paar maanden geleden bij ons aanklopte om te bekijken of we hier gezamenlijk iets mee konden. Uiteraard staan wij als zwembad daar altijd voor open en hadden we afgelopen maandag en dinsdag een bijeenkomst voor de leden van de Stichting Therapeutisch zwemmen.
Presentatie.
Mijn collega Angela van den Bogaert, hoofd beweeglessen, had een presentatie in elkaar gezet waarin we uitleggen wat wij doen in het zwembad, hoe de baden er nu uitzien en hoe ze er in de toekomst uit komen te zien!
Tot onze verbazing liep het nogal storm op maandagochtend en zaten er om 10.00 uur toch zeker wel 30 mensen naar ons te kijken en luisteren. Allereerst hebben we uiteraard aangegeven dat wij het bijzonder jammer vinden dat de stichting het allemaal niet meer voor elkaar kan krijgen en dat er nu dus noodgedwongen “verhuisd” moet worden naar ons zwembad.
Ik had zelf nog een filmpje gemaakt om een beetje de sfeer van onze beweeglessen te laten zien. Dit filmpje hebben we overigens afgelopen zondag al op social media gedeeld. De reacties na het zien van het filmpje waren erg positief. Dit kregen we te horen: het ziet er gezellig uit, veel afwisseling in de materialen en plezier op de gezichten van de deelnemers. Dat was uiteraard ook de bedoeling van het filmpje, fijn dat het dan ook zo over komt.
Wij begrijpen maar al te goed dat het voor veel mensen heel lastig is wanneer je ineens naar een ander zwembad toe moet, op een andere plaats gelegen, een andere diepte in de baden, andere zweminstructeurs krijgt en ook nog eens een andere watertemperatuur. Als je dat zo op een rijtje zet is dat best wel veel voor ons toch al redelijk autistisch aangelegde brein. Het was dus bijzonder goed om deze bijeenkomst te plannen.
Rondleiding.
Na nog wat vragen beantwoord te hebben, werd het tijd om een rondje te lopen door het bad. Allereerst hebben we de groep in tweeën verdeeld, omdat we nogal veel mensen bij elkaar hadden. Als eerste loop je dan door de kleedlokalen, waarbij de mensen zien dat we verschillende opties hebben. We hebben normale kleedlokalen, gezinscabines die iets groter zijn, een invalide ruimte en uiteraard ook nog onze groepslokalen (groot en ruim). Hier waren ze wel over te spreken.
Op het bad aangekomen, komt de heerlijke warmte je al tegemoet. Onze zweminstructeur die op dat moment stond les te geven, draaide zich om om iedereen vrolijk en enthousiast te begroeten, waarop een vrouw tegen mij zei: wat een leuke zweminstructeurs hebben jullie! Super leuk om te horen uiteraard. Wij hebben inderdaad leuke zweminstructeurs die elke dag vol passie, enthousiasme en vriendelijkheid de beweeglessen staan te geven. We staan daarbij ook nog eens in het water (iets wat in veel zwembaden niet wordt gedaan), waardoor je al gelijk meer binding met je deelnemers krijgt.
Vraag maar raak.
Een veel gestelde vraag was natuurlijk het temperatuurverschil. Bij het bad waar ze nu zwemmen is de temperatuur 32 graden en bij ons is dat 30 graden. Ik heb heel transparant uitgelegd dat dat best wel veel is 2 graden verschil. Dat ga je sowieso merken. Of dit dan ook echt van invloed is op je fysieke gesteldheid kan ik van te voren niet zeggen. Hiervoor zullen de mensen toch echt een keertje moeten komen bewegen. Pas daarna kun je zeggen of het iets met je lichaam doet. Is dat het geval, dan moet je zeker niet bij ons zwembad blijven zwemmen, maar op zoek gaan naar een warmer bad. Over twee jaar kun je dan overigens wel terug komen, want ons nieuwe therapiebad wordt ook 32 graden! Uiteraard richten wij de lessen zo in dat ze het tijdens de les niet echt koud kunnen krijgen …
Na deze heldere uitleg heb ik ook aangegeven dat we voor alle mensen een keer een weekje gaan plannen waarin zij mee kunnen gaan doen met een therapieles in ons bad. Ook de diepte van het water is namelijk anders, dus ook daar werden vragen over gesteld. Aangezien wij al jarenlang heel veel beweeglessen geven in het recreatiebad van 1.10 meter, zien wij daar totaal geen belemmeringen in. Ook dat is een kwestie van een keer uitproberen en gewenning. Ik vind het juist vervelend om oefeningen te doen in een bad dat 1.40 meter diep is, omdat ik dat niet gewend ben.
Afsluiting.
Na het rondje was het tijd voor een bakje koffie en wat napraten. Mochten er mensen nog vragen hebben, dan konden ze die op dat moment stellen. Er hing een rustige ontspannen sfeer, terwijl in het begin van de ochtend de mensen op een andere manier binnen waren gekomen. De conclusie van deze ochtend was dat iedereen er meer vertrouwen in heeft gekregen om de overstap te gaan maken. Dan kunnen we alleen maar concluderen dat we duidelijk zijn geweest en ons enthousiasme over ons bad en de therapielessen op een goede manier over hebben gebracht.
Mocht je dit nu lezen en denken: joh ik wist niet dat jullie ook therapie zwemmen geven, bel dan naar de receptie van het zwembad om een afspraak te maken met Angela van den Bogaert. Zij zal u alles uitleggen en bekijken welke beweeg- of therapie groep het beste bij u zal passen. Wij staan u graag te woord in uw zoektocht naar een bewegingsvoller en fitter leven.