05 mrt Van sportakkoord naar definitief ontwerp.
Even voor de duidelijkheid, de titel gaat over 2 totaal verschillende zaken! Het is wel wat deze week in mijn werkzaamheden een belangrijke rode draad heeft gespeeld. Als de titel was geweest “aan de gang met het Nationaal Sportakkoord en vergaderingen over het definitieve ontwerp van het nieuwe zwembad” had u dit nu waarschijnlijk niet gelezen…. 😉
Sportakkoord.
In juni 2018 heeft de overheid besloten dat er een Nationaal Sportakkoord moet komen. Waarom?
- Kinderen bewegen momenteel minder, waardoor er een achterstand in het vermogen om te bewegen ontstaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lopen, fietsen, zwemmen.
- Veel mensen sporten niet of maar heel weinig.
- Sportaccommodaties staan overdag vaak leeg.
- Niet iedereen weet zich respectvol te gedragen langs de lijn.
- Het is voor verenigingen steeds moeilijker om vrijwilligers bij elkaar te krijgen, waardoor er een hogere druk binnen een vereniging ontstaat.
- Als het aantal sporters in ons land afneemt, heeft dat ook gevolgen voor de topsport.
Vele redenen voor de overheid om de handen ineen te gaan slaan met provincies, gemeenten, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en uiteraard sportverenigingen en -aanbieders.
Bijeenkomst.
Afgelopen maandag hebben we met een flink aantal sportaanbieders bij elkaar gezeten om te bekijken wat Veldhoven met dit sportakkoord in de gemeente gaat doen. De gemeente is namelijk de partij die de verbinding gaat zoeken met de aanbieders. Uiteindelijk komt daar dan een gezamenlijk sportakkoord uit voor de gemeente Veldhoven. Zo is iedere gemeente afzonderlijk met dit sportakkoord bezig. De thema’s die op deze avond besproken zijn:
- Inclusief sporten en bewegen: iedereen moet, mag en kan plezier beleven aan sport, er wordt niemand uitgesloten.
- Vitale sport- en beweegaanbieders: aanbieders van sport en bewegen toekomstbestendig maken zodat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk en bereikbaar blijft.
- Positieve sportcultuur: sporten moet voor iedereen eerlijk, veilig, leuk en zorgeloos zijn. Daar zorgen we met elkaar voor.
Met deze 3 thema’s zijn we in groepjes aan de gang gegaan om op te schrijven wat voor ons de actiepunten zijn en op welke manier het gerealiseerd moet gaan worden. Met al deze input gaat een formateur (iemand die het geheel begeleid) aan de gang en maakt een voorstel hoe het sportakkoord van Veldhoven eruit gaat zien.
Het was een zeer ontspannen avond waar veel punten besproken zijn. We zijn uiteraard heel benieuwd hoe uiteindelijk het sportakkoord eruit gaat zien. Het mooie van zo’n avond is dat er veel betrokkenheid is vanuit de verschillende sportverenigingen en sportaanbieders. Het algehele beeld is dan ook dat we er met zijn allen voor moeten zorgen dat er meer mensen gaan en blijven sporten en bewegen. We hebben dus een gemeenschappelijk doel waarin we elkaar kunnen helpen en versterken.
Definitief ontwerp.
Belangrijk ook voor het sportakkoord: dat er nog heel lang een zwembad in Veldhoven blijft bestaan!
Net voor de carnavalsweek hebben we alle tekeningen (het definitieve ontwerp) gekregen van het nieuwe zwembad, dus werk aan de winkel om alle tekeningen en teksten door te nemen. Dit betekent overigens niet dat we er niets meer aan kunnen veranderen. Dat is wel fijn, want er zijn toch nog wel wat zaken die wij graag anders zien. Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen, sterker nog, het gebouw is van de gemeente en wij (Stichting Sport- en Recreatiecentrum Den Ekkerman) huren het van de gemeente. Vanuit de gemeente zitten er diverse mensen om de tafel om mee te kijken en te beslissen. Buiten deze mensen om zit ik met onze technische dienst vanuit het zwembad erbij en dan nog de voorzitter van zwemvereniging Njord. Een externe partij is de verbinding tussen ons en degenen die straks alles gaan bouwen.
Waar kijken we dan naar?
Ik hoor iedereen dit al denken. Ik ga een paar voorbeelden geven om het hopelijk voor iedereen duidelijk en helder te krijgen.
- Deuren bij de baden en kleedlokalen. Zitten er bij alle baden deuren waardoor we de baden afzonderlijk kunnen sluiten? Kan er ook daadwerkelijk niemand meer terug het bad inlopen als de zweminstructeur dat gedeelte af heeft gesloten? Draaien alle deuren van de kleedcabines de goede kant op, in ieder geval op zo’n manier dat ook iemand in een rolstoel bijvoorbeeld nog de mogelijkheid heeft om zich gemakkelijk om te kleden.
- Schoonmaakruimtes. Waar in het ontwerp zijn deze geplaatst en is dit dan ook op de meest logische plaats voor het moment waarop je schoon gaat maken? Waar zijn de aansluitpunten voor een waterslang, zodat ook de baden op een gemakkelijke manier schoon gemaakt kunnen worden? Is er voldoende ruimte om al je materiaal op te bergen?
- Machinekamer. Kunnen we in de machinekamer gemakkelijk overal bij indien nodig of wordt het een hindernisbaan omdat we over verschillende buizen heen moeten lopen? Is de vluchtweg hier ook goed gesitueerd, zodat in geval van een calamiteit we altijd gemakkelijk eruit kunnen? Is de ruimte hoog genoeg, zodat we rechtop door de machinekamer en de ruimtes rond het bad kunnen lopen?
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden, maar zo hebben we er nog veel meer waar op gelet wordt tijdens deze besprekingen. Dan is het fijn dat er ook een aantal deskundigen om de tafel zitten die meer verstand hebben van technische installaties en bouwkundige ontwerpen dan ik. Ik heb nu eenmaal een sport achtergrond en geen technische opleiding gedaan. Ik probeer bij dit soort zaken dus vooral te kijken naar het praktische en wat is voor de klant het beste en gemakkelijkste. De rest mogen dan de specialisten voor hun rekening nemen.
Over een paar maanden komt dan het “uitvoerend ontwerp” en dan kunnen we niet meer terug …. (dat willen we natuurlijk ook niet!). Voor degenen die willen weten wanneer de bouw start: juli 2020. Welke datum precies is nog niet bekend, maar in juli gaat de eerste schop in de grond. Uiteraard gaan we daar ook een mooi momentje van maken!