10 dec Adem in adem uit
Nee, er is niets ernstigs gebeurd. Nee, ik heb het nu ook niet over de techniek van de borstcrawl (alhoewel in- en uitademen daar heel belangrijk voor is). Deze week besteden we aandacht aan ontspanning, de ademhaling en hoe belangrijk dit is (of kan zijn) voor je gezondheid.
De mensen die mij goed kennen, zullen waarschijnlijk een beetje versteld staan dat ik een blog ga besteden aan ademhaling en meditatie. Ik sta namelijk nogal bekend om mijn energieke gedrag, maar ook mensen met veel energie hebben behoefte aan ontspanning. En ik moet zeggen, hoe meer ik me verdiep in verschillende vormen van ademhaling en meditatie, hoe meer baat ik erbij heb. Dit is weer een voordeeltje van het Corona tijdperk waarin we nu leven. Het geeft je weer nieuwe inzichten over hoe je nog meer de kwaliteit van leven kunt bevorderen. Als je op zoek gaat naar een gezonde levensstijl, kun je niet om dit onderwerp heen.
Kasper van der Meulen
In een podcast (ja, die luister ik nog steeds veel) kwam Kasper van der Meulen om te praten over meditatie en ademhaling. Het begin van de podcast was zeer verrassend. Onder begeleiding van hemzelf op een handpan deed hij gelijk wat ademhalingsoefeningen. De handpan alleen al zorgt ervoor dat je tot rust komt. Ik was gelijk verkocht en wilde hier zeker meer over weten.
Zijn methode is gebaseerd op het tot rust komen en verlagen van je hartslag (downregulating ademprotocol). De basis zit hem in het aantal seconden dat je inademt, maar ook weer uitademt. Start bijvoorbeeld met 4x 4 seconden inademen en 4 seconden uitademen. Het liefst trouwens via je neus. Dit schijnt het beste te werken. Hierna ga je 4x 4 seconden inademen, maar ga je 8 seconden uitademen. Dat is dus het dubbele aantal bij het uitademen. Vervolgens wordt dit nog twee keer verhoogd, naar 12 en daarna 16 seconden uitademen. Je voelt dan echt de ontspanning in je lichaam komen! Maar let wel op, haal je deze tellen (of seconden) niet, ga het dan ook niet forceren. Het is geen wedstrijd hoe lang je het vol kunt houden. Dit is wel belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden.
Na zo’n serie ga je uiteraard weer gewoon normaal ademhalen. Zorg er wel voor dat je dit ergens doet waar je rustig kunt zitten of liggen en je je ogen dicht kunt doen. Doe dit dan ook niet in het water! 😅 Jammer dat hij nog geen eigen meditatie app heeft met de muziek die hij op zijn handpan maakt. Ik zou hem gelijk gaan downloaden namelijk. Via deze link kun je de podcast zien waarin hij een kleine ademhalingssessie doet: Kasper Vermeulen in Kukuru.
Michael Pilarczyk
Die heeft wel een meditatie app! Deze staat dus tegenwoordig op mijn telefoon. Michael is vooral bekend in het persoonlijke ontwikkeling circuit, heeft verschillende boeken geschreven waaronder Master your Mindset, maar is ook mindfulness en mindset coach. Zijn methodiek is gebaseerd op universele wijsheden, gedragswetenschap en veel eigen ervaringen. In psychologie, spiritualiteit en coaching wordt hij al ruim 20 jaar getraind door een aantal gerespecteerde spirituele leraren en levenscoaches, onder wie: Egon Massink, Prema Sai Maa Anah Maa, Tulku Lobsang en Rajshree Patel. Hij weet dus waar hij over praat zullen we maar zeggen.
De app die ik nu gebruik is overigens ook zeer overzichtelijk en bevat verschillende onderwerpen en dus ook verschillende meditaties. Er zit altijd heerlijk rustgevende achtergrondmuziek bij en de stem van Michael die je hierin begeleid. Hij heeft echt de perfecte stem voor deze meditaties. Een echte aanrader dus en ook zonder abonnement kun je gebruik maken van verschillende meditaties. Kun je het eerst uitproberen voordat je eventueel geld eraan gaat besteden. De app heet overigens Meditation.
Qigong
Voor de mensen die (net als ik) niet zo heel goed stil kunnen zitten is Qigong wellicht nog een mooie methode om tot rust te komen. Qigong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer, die men zich aanleert om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren. Dat klinkt al best goed niet? In plaats van dat je stil zit op een stoel, bank of bed doe je deze bewegingen vaak gewoon staand, in beweging dus.
Qigong oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens naar een volgende beweging over te stappen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.
Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dient ter bevordering van de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam. Elk lichaamdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als deze gezond zijn, in balans.
Heel eerlijk gezegd ben ik er nog niet echt aan toe gekomen om deze bewegingen goed te bestuderen en oefenen. In de kerstvakantie ben ik vrij en dan hoop ik te gaan ervaren wat dit met mij kan gaan doen. Op youtube staan namelijk veel filmpjes over deze bewegingsvorm. Via deze link kom je bij een filmpje over de begin oefening van Qigong terecht: Qigong oefening voor beginners
Hopelijk heb ik jullie met deze blog ook een beetje geïnspireerd om eens wat meer te ontspannen. Elke dag mediteren en ademhalingsoefeningen doen helpt echt voor je innerlijke rust en ontspanning. Als je mij dus aan het bad voorbij ziet zweven, weet je nu ook waarom. Welke methode of meditatie voor jou het beste werkt? Daar kom je maar op 1 manier achter: het gewoon gaan doen en uitproberen! Succes allemaal. Namasté.
P.s.: elke dinsdagavond om 21.00 uur hebben we AquaYoga in het water waar je ook heerlijk tot rust komt met ontspanningsoefeningen. Een aanrader dus om een keertje uit te proberen.