Werkgeluk

Zoals jullie wellicht al een keer hebben kunnen lezen, houden we elke week in groepjes een meeting met het personeel. De afgelopen week stond het thema “werkgeluk creëer je zelf” centraal. Hiervoor had iedereen een webinar bekeken op SkillsTown (onze online leeromgeving). Aangezien ik dit een hele mooie webinar vond waar iedereen wel iets mee kan, vertel ik in mijn blog hier iets meer over.

Waarom werkgeluk?

Het is uiteraard belangrijk dat je personeel gelukkig is op de werkvloer, dit heeft een aantal voordelen:

  • Ze zijn dan productiever.
  • Ze worden minder snel ziek en zij hebben minder kans op een burn-out.
  • Ze worden nieuwgieriger en innovatiever.
  • Ze zijn gemotiveerder.
  • Ze zijn beter in samenwerken.
  • Ze blijven vaak ook langer in dienst, waardoor minder verloop in het personeelsbestand.

Dit zijn toch best wel veel zaken waarom je als bedrijf moet investeren in werkgeluk. Vandaar dat we deze webinar ook eens goed met onze medewerkers hebben besproken om te zien waar zij staan als het gaat om werkgeluk.

Piramide.

Om nu te bekijken hoe het staat met je werkgeluk, wordt er gebruik gemaakt van een piramide. In die piramide zitten 3 lagen: helemaal onderin zit “plezier”, daarboven staat “voldoening” en in de top van de piramide zit “zingeving”. Ik zal ze even alle drie in het kort behandelen, dan kunnen jullie voor jezelf ook bekijken hoe het met jullie werkgeluk gesteld is.

  • Zingeving: dit is bijdragen aan een doel dat groter is dan jouw persoonlijke belang. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je werkt voor een maatschappelijk belang (denk aan politie), maar ook voor een organisatiebelang (werken aan klanttevredenheid). Wat je ook vaak ziet is dat wat past bij jouw persoonlijke waarden,  jou zingeving geeft bij het werk.
  • Voldoening: dit is meer op jou als persoon gericht: kun jij jouw krachten en talenten voldoende benutten? Krijg je autonomie gegund op je werk om ook resultaten te boeken? Dit geeft vaak ook betrokkenheid aan bij het personeel. Als jij jouw talenten in kunt zetten en je zit dus op de goede plaats, zal jij ook meer betrokken zijn bij het bedrijf waar je werkt.
  • Plezier: dit heeft uiteraard te maken met humor en fun, maar vooral ook met sfeer en organisatiecultuur. Kun je op je werk met respect met elkaar omgaan en wordt er ook waardering gegeven? Krijg je wel eens een compliment, maar geef je er zelf ook wel eens één? Dat laatste geeft namelijk ook energie.

Naast deze pyramide is er nog een 4e pijler die belangrijk is voor werkgeluk en dat is “veerkracht”. Veerkracht betekent letterlijk of je gemakkelijk “terug kunt veren”, bijvoorbeeld in een moeilijke situatie of bij stress of tegenslagen. Hoe goed kun je hier mee omgaan. Ook dit is belangrijk voor je werkgeluk. De één kan dit heel snel en gemakkelijk, terwijl de ander hier moeite mee heeft en langere tijd ervoor nodig heeft.

Vergroten.

Hoe kun je je werkgeluk nu vergroten? Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid. Allereerst heeft je bedrijf hier een aandeel in. Het bedrijf moet ervoor zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn. Denk aan: autonomie en vertrouwen, ontwikkelmogelijkheden, veiligheid, openheid. Je hebt als werknemer ook een belangrijke rol in je werkgeluk, jij kunt hierin persoonlijk leiderschap pakken door onder andere proactief te zijn op de werkvloer. Je moet dus ook zelf in beweging komen en je afvragen: wat is mijn aandeel in het verhaal. Stop je energie bijvoorbeeld in zaken die wel kunt veranderen, waar jij invloed op hebt. Ga nooit in de slachtofferrol zitten.

Persoonlijke routekaart.

Als je hier nu echt iets mee wilt gaan doen kun je een persoonlijke routekaart maken. Schrijf voor jezelf op hoe jij er momenteel voor staat. Je kunt hierbij denken aan de volgende punten:

  • Kennis en ervaring (wat heb je allemaal al gedaan, pak je CV er even bij en vul hem eventueel aan).
  • Persoonlijkheid: hoe zit je in elkaar? Ben je extravert of introvert, stabiel of neurotisch, open of behoudend, ordelijk of chaotisch, altruïstisch of op jezelf. Via deze link kun je een gratis persoonlijkheidstest doen: Persoonlijkheidstest Bij ons personeel klopte deze verdacht veel, dus zeker de moeite waard om hier even de tijd voor te nemen (ongeveer 5-10 minuten).
  • Waarden: wat vind je belangrijk (zie het stukje over zingeving), wat zijn je persoonlijke waarden, wat maakt je boos of waar word je enthousiast van.
  • Kwaliteiten en talenten: wat zijn jouw unieke kwaliteiten en talenten? Denkt een ander daar ook zo over? Laat een ander dit eens voor jou opschrijven.
  • Energie: waar krijg je energie van en waarvan juist niet? Probeer de “energieslurpers” dan ook vooral te vermijden. Schrijf eens de top 5 van je energiegevers en je energieslurpers op.
  • Valkuilen: waar sla je elke keer in door?

Op deze manier krijg je een mooi inzicht over jezelf.

Dit alles hebben wij met het personeel afgelopen week dus besproken en daar kwamen hele mooie inzichten uit voort. Gelukkig voor ons scoort iedereen op de verschillende lagen van de pyramide hoge punten. Het is overigens ook echt leuk om onderling voor elkaar op te schrijven welke talenten de ander heeft. Het geeft een positieve boost en je kunt er zelf ook verder mee. Soms zie jij jezelf namelijk anders dan hoe een ander jou ziet.
Het was voor ons een waardevolle meeting en ik hoop dat ik met deze blog jullie ook iets heb geleerd over wat werkgeluk inhoudt en hoe je dit zelf kunt onderzoeken. Met dank uiteraard aan de webinar van SkillsTown.