30 mrt Wat wilt u winnen?
Heb ik uw aandacht? Wij Nederlanders willen namelijk graag alles gratis en als er iets te winnen valt, zijn we erbij. Ik hoop dat u na het lezen van deze blog beseft wat u allemaal kunt winnen.
Webinar.
Het begon met de webinar van Erik Scherder een paar weken geleden. Hij vertelde in het begin even tussen neus en lippen door dat er jaarlijks 5,3 miljoen mensen sterven aan fysieke inactiviteit! Een pandemie die al in 2012 is ontstaan en die nog steeds voortraast zonder dat er daadwerkelijk iets aan gedaan wordt. Hopelijk dat met de pandemie die nu ook heerst (het Coronavirus) mensen wakker geschud gaan worden. Een pandemie van fysieke inactiviteit, waar sterven deze mensen dan aan, hoor ik u zich nu afvragen.
- Hart- en vaatziekten
- Obesitas
- Suikerziekte
Deze alom bekende ziekten zijn heel vaak het gevolg van fysieke inactiviteit. Gelukkig zie je nu dat er toch steeds meer initiatieven van de grond komen om mensen actief te krijgen.
Brein.
Even terug naar de webinar. Na een korte uitleg over hoe ons brein werkt en welke banen er in onze jonge jaren aangelegd moeten worden, werd het mij wel duidelijk dat we preventief te werk moeten gaan. Vooral bij de jeugd valt momenteel veel winst te halen, maar ook de volwassenen en ouderen varen wel bij een gezonde actieve levensstijl. Voordat u nu denkt dat u volgende week de marathon moet gaan lopen, zet ik even drie spelregels voor bewegen op een rij waar iedereen mee kan beginnen, vandaag dus al. Deze drie spelregels zijn goed voor uw brein. En als u goed voor uw brein zorgt, zorgt dat brein voor een goed leven. Als u gaat bewegen, want dat is uiteraard de bedoeling in deze, zorg dan voor:
- iets nieuws/variatie
- iets uitdagends
- iets waar je moeite voor moet doen
Hou deze 3 spelregels dus goed in de gaten. Dit houdt niet in dat u nu elke dag een nieuwe beweegactiviteit moet gaan verzinnen (wat overigens wel goed is voor uw brein), maar u kunt er ook een nieuwe variatie in bedenken. Als u veel gaat wandelen, neem dan eens een andere route bijvoorbeeld. Dan ziet u ook weer andere dingen die uw hersenen activeren.
Zorg voor uitdaging. We nemen nog even het voorbeeld van het wandelen. Dit dient dus geen slenteren te zijn, maar daag jezelf uit om eens wat sneller te wandelen. Dan kom je ook gelijk bij het laatste punt: doe iets waar je moeite voor moet doen. Loop eens een stuk snel achteruit, of zijwaarts. Dan zit je weer in die variatie en je brein moet moeite doen omdat je ineens op een andere manier gaat wandelen. En wat voor wandelen geldt, kunt u natuurlijk in elke sport of beweging die u leuk vindt om te doen toepassen. Doe ook vooral iets wat u leuk vindt, want dan houdt u het sowieso langer vol. Dit kunnen, voor de variatie en uitdaging, ook meerdere bewegingen en sporten zijn. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om met elkaar te combineren.
Winnen.
Maar wat kan ik nu winnen met dit alles? Dat is heel simpel. U wint een goed brein dat actief blijft en waardoor u een gezonder leven leidt (met een korte “ei”, u lijdt dus minder). Tevens wint u zeer waarschijnlijk ook aan energie. U voelt zich fitter en vitaler. U wint aan conditie, u kunt alles steeds langer en misschien ook sneller volhouden en het gaat u minder moeite kosten om dit in uw vaste leefpatroon in te plannen. Maar als het minder moeite gaat kosten, moet u wel weer iets verzinnen wat meer moeite gaat kosten hè! U, als goede oplettende lezer, had dit vast al opgemerkt. Dit was namelijk punt 3 van de spelregels.
Er is nog meer te winnen. Wat dacht u van het volgende: loop eens naar de supermarkt om boodschappen te doen i.p.v. de auto te pakken. Hier wint u ook nog eens geld mee, u bespaart benzine kosten en u werkt ook nog mee aan een beter milieu. Is de winkel wat verder weg? Geen probleem, pak dan de fiets! “Ja, maar dan kan ik niet alle boodschappen meenemen.” Ik zeg ook niet dat u in 1 keer boodschappen moet doen voor heel de week. U kunt ook elke dag een beetje meenemen, dit betekent elke dag beweging en u doet ook aan krachttraining, omdat u uw boodschappen moet dragen.
Luie maatschappij.
De maatschappij is vandaag de dag teveel gericht op “gemak dient de mens”. Ik hoop dat ik met deze blog u een beetje in heb laten zien, dat dit gemak ons zeer waarschijnlijk de kop gaat kosten. Maar het is uiteraard nog niet te laat voor u. U kunt nu, vandaag, beginnen om meer beweging in uw leven te gaan brengen. En als u dat al doet, kan ik alleen maar zeggen: chapeau, u bent super goed bezig! Dan kent u vast wel iemand die dit nog niet doet, deel dan dit verhaal met die persoon. Ik ga u niet vertellen dat dit de oplossing is voor alle ziektes, want ik ben geen dokter. Ik ben alleen maar die energieke sporter die hier maar over door blijft zeuren, maar stel dat dit nu voor een groot gedeelte wel waar is? Als er iets in dit jaar duidelijk is geworden, dan is het wel dat veel mensen te weinig bewegen. De Coronakilo’s komen er bij veel mensen momenteel snel aan en helaas wordt daar dan nog gewoon over gelachen ook. En raad eens wie er goed ziek worden (en vaak in het ziekenhuis belanden) van het Coronavirus? Dat zijn niet de fanatieke, energieke sporters volgens mij …
Mijn inziens zou er dus veel meer aandacht moeten komen voor preventie d.m.v. meer bewegen. Wat nog niet is, kan zeker nog komen. Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat we meer bewegen en daardoor ook gezonder en fitter zijn en worden. Op die manier kunnen we twee pandemieën gaan bestrijden, het Coronavirus en de pandemie van fysieke inactiviteit. Als u meedoet, bent u voor mij sowieso al een winnaar!