17 mei Op vakantie geweest
“Juf, juf, juuufff. Wij zijn op vakantie geweest en weet je wat? Ik heb heel de vakantie zonder zwemvest aan gezwommen! Goed van mij hè?” Ik moest even slikken om vervolgens te antwoorden: “zo, dat is zeker heel knap van jou! Heb je ook op je rug geoefend zonder zwemvest”. Een verbaasd gezicht aan de andere kant: “nee, natuurlijk niet, want dat vind ik helemaal niet leuk”.
Zo gaat dit wel vaker na een vakantie. Kinderen die heel enthousiast in de les melden dat ze heel de vakantie zonder zwemvest hebben gezwommen. Alle goede bedoelingen van de ouders daar gelaten is onze reactie vaak: aaaahh! Waarom? Waarom laten ouders hun kinderen zonder zwemvest zwemmen, terwijl ze dit nog niet eens een hele les vol kunnen houden? Terwijl ze nog niet zonder zwemvest op de rug durven te gaan liggen laat staan op de rug te zwemmen. Of terwijl ze nog geen goede beenslag kunnen maken en al helemaal geen combinatie kunnen zwemmen?
Waarom wij ons hier dan vervolgens druk over maken? Ten eerste is het gewoon niet verantwoord om kinderen zonder zwemdiploma zonder drijfmiddelen te laten zwemmen. Wij begrijpen maar al te goed dat de verleiding zeer groot is om dat te doen, maar je hoeft maar even niet op te letten en je kind kan onder water zijn verdwenen. Gelukkig leren wij vanaf de eerste les al hoe kinderen zichzelf moeten redden als ze per ongeluk in het water vallen, maar dat wil niet zeggen dat ze zich heel de vakantie zonder drijfmiddelen kunnen redden. Hopelijk zijn deze ouders in ieder geval wel zo verstandig geweest om geen seconde van de zijde van het kind te wijken.
Het tweede wat in zo’n situatie gebeurt is dat kinderen vaak op een andere manier gaan zwemmen om zichzelf boven te houden. De zwemtechnieken worden op dat moment overboord gegooid en ze gaan in de survival-stand zwemmen. Vaak worden de kinderen van deze slag sneller moe met alle gevolgen van dien. Ook een nadeel is dat wij deze survivalslag weer af moeten leren en vervolgens opnieuw de goede slag weer aan moeten leren. Dit betekent meestal dat het zwemtraject iets langer gaat duren. Nu zullen de kinderen dit niet zo erg vinden, omdat zij de zwemlessen wel leuk en gezellig vinden, maar menig ouder zit hier niet op te wachten.
Conclusie: overleg voor je op vakantie gaat met de zweminstructeur wat je het beste kunt doen. Bovenstaand verhaal geldt niet voor alle kinderen namelijk. Zij kunnen je ook vertellen waar je aan kunt werken in de vakantie. Maar wat mij betreft: ga in de vakantie vooral lekker spelen met je kinderen in het water en laat de lessen aan ons over. 😉