Hoe overleeft mijn kind in het water?

Iedere ouder in Nederland zal zich dit toch wel eens afvragen, niet? Het land waar zoveel water is en waar we opgroeien met water of molens-kinderdijk-11je nu wilt of niet. Je ziet het zelfs in de topsportprestatie op de Olympische Spelen. Veel medailles worden behaald in of op het (bevroren) water. Dus ja, wij groeien allemaal op met water, het zit in onze genen en cultuur.
Een groot nadeel echter is het gevaar van water, verdrinking is doodsoorzaak nummer 1 bij kleine kinderen! Dat geeft je toch te denken. Wat ga je eraan doen om ervoor te zorgen dat jouw kind niet verdrinkt? Laten we even een testje doen, kun je de volgende uitspraken met ja beantwoorden?

  1. Overal waar ik kom, kijk ik of mijn kind in de buurt van water kan komen!
  2. Ik kan mijn kind de hele tijd zien als ik bij water in de buurt ben!
  3. Ik ben zo dicht bij mijn kind (0-2 jaar) als we bij het water zijn, dat ik het altijd kan aanraken!
  4. Ik ben bij het water altijd dichtbij mijn kind (3-4 jaar).
  5. Als ik op mijn kind let doe ik niets anders als we bij het water in de buurt zijn. Ook als ik de deurbel of telefoon hoor blijf ik bij mijn kind.
  6. Ik spreek altijd met andere ouders af wie er op mijn kind let als ik toch even weg moet.
  7. Ik laat oudere broertjes of zusjes niet op mijn kind passen in de buurt van het water.

Dit zijn essentiële zaken die je altijd in je achterhoofd dient te houden als je in de buurt bent van het water. Voorkomen is in dit geval namelijk veel beter dan genezen! Ook bij een zwembad waar toezicht gehouden wordt. De toezichthouders kunnen namelijk niet altijd alles zien. Als je zelf je kind al wel eens in een paar seconden kwijt bent, kun je niet verwachten dat een toezichthouder een heel zwembad constant in de gaten kan houden. Daarbij komt ook nog eens dat zij vaak mensen te woord moeten staan om wat voor reden dan ook. Let dus als eerste op uw eigen kind.
Maar wat kunt u nog meer doen om het veiliger voor uw kind te maken? Neem deel aan baby/peuterlessen! Hier leert u hoe u in het water met uw kind om moet gaan, wat de gevaren zijn en hoe het kind op een gegeven moment zelf kan “overleven” in het water, mocht het er onverhoopt in vallen.
14184518_10154001695969091_4276673748420835871_n
Vanaf september zijn we bij zwembad Den Ekkerman daarom dan ook met speciale “peutersurvival” lessen gestart voor kinderen van 3-4 jaar (met ouders in het water). Juist om nog meer onder de aandacht te brengen hoe belangrijk het is. Om de ouders en kinderen bagage mee te geven voor het geval dat het echt een keertje mis gaat en je kind te water raakt.
14344849_10154038395884091_7497124686710204091_nWat leren de kinderen dan zoals in deze lessen?
* zelfstandig te water gaan, met en zonder zwemvest.
* in het water springen en zelfstandig naar de kant zwemmen, met en zonder vest.
* horizontaal draaien en kantelen in het water.
* drijven op de buik en rug.
* borst- en rugcrawl beenslag. Dit is een natuurlijke slag, waarmee kinderen zich snel kunnen verplaatsen in het water.
* jezelf onder water kunnen verplaatsen, en onder voorwerpen door zwemmen.
* zelfstandig uit het water klimmen.
Je ziet dat al deze vaardigheden gericht zijn op overleven op het moment dat je in het water valt, op wat voor manier dan ook. Prettige bijkomstigheid bij deze lessen is dat ze ook een mooie stabiele basis vormen voor de zwemlessen en dat het plezier in zwemmen voorop staat. Van 3 t/m 6 november mag iedereen die interesse heeft in deze lessen een keertje gratis komen proefdraaien. We zullen tijdens deze dagen dan ook uitleg geven wat we precies in de lessen doen en u kunt met al uw vragen terecht bij onze ervaren zweminstructeurs.
In Amerika zijn deze lessen helemaal een hype en wordt er zelfs één op één les gegeven aan zeer jongen kinderen. De lessen heten daar Instant Swimming Resource. Google dit maar eens en je kunt veel teksten lezen waarom dit zo noodzakelijk is. Tevens kun je veel filmpjes bekijken hoe de kinderen zelfredzaam rond zwemmen. Zelfs kinderen van 6 maanden tot 1 jaar, die zich onder water omdraaien en op de rug boven komen drijven! Ze hebben ook een facebookpagina: ISR Self Rescue Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!
Als laatste dan nog een “wist je dat….”

  • Verdrinken doodsoorzaak nummer 1 is bij jonge kinderen? (als het goed is weten jullie dat nu).
  • Jonge kinderen meestal snel verdrinken zonder geluid te maken? (dat is het gevaarlijke ervan).
  • Je kinderen tot 3 jaar nog niet kunt leren wat goed of fout of gevaarlijk is?
  • Je altijd op je kind moet blijven letten, ook als je kind een cursus heeft gevolgd om aan water te wennen?

Wil je een beetje een indruk krijgen hoe onze lessen eruit gaan zien? Bekijk dan dit filmpje eens van de peutersurvivallessen zoals ze in Venlo worden gegeven. Het plezier en enthousiasme straalt er van af!

 
Wij zouden graag veel mensen op de hoogte willen brengen van de gevaren van het water bij zeer jonge kinderen. Vond je dit interessant om te lezen, dan vragen wij je om deze blog te delen met vrienden en bekenden. Dan is ons doel voor deze week bereikt: maak iedereen bewuster van de gevaren van het water. Het is heel mooi speelgoed, maar kan ook ontzettend levensbedreigend zijn. En dit is het perfecte voorbeeld hoe het op de goede manier aangeleerd kan worden ….