18 nov 欢迎来到中国周
Welkom bij de Chinese week, dat is wat er in de titel staat. Dit was en is namelijk het thema van deze week, die doorloopt tot en met zondag en ook nog terug komt bij de volgende keer diploma zwemmen.
Heel het jaar door hebben we een zestal thema weken. We proberen ons in te leven in de cultuur van een land en onze lessen daaraan aan te passen. Zo gaat dat dus ook met deze week.
Maar waarom dan nu China? Heel simpel. Onze zwem4daagse week in augustus (laatste week van de zomervakantie, 21 t/m 25 augustus 2017) zal in het teken staan van “Een reis om de wereld”. We vonden het dus een leuk idee om alvast heel het jaar wat landen aan te doen om in de stemming te komen. We nemen dus van elk continent een land en gaan daar een hele week mee aan de gang. Hiermee doorbreek je de sleur van alledag. Er moeten weer nieuwe beweeglessen verzonnen worden, bij de baby-peuterlessen worden nieuwe spelletjes verzonnen en ook het diploma zwemmen gaat in hetzelfde thema. Dan heb je gelijk voor heel het jaar weer een zestal prikkels voor de instructeurs, bezoekers en deelnemers aan de verschillende lessen.
Nu China dus! Wat moeten we daar nu voor les voor verzinnen, dacht ik vorige week al. Zoals jullie weten geef ik ook nog één les in de week en als manager moet je uiteraard altijd zelf het goede voorbeeld geven. Dus mijn computer maar eens ingedoken en eerst op zoek gegaan naar geschikte muziek. Normaal gebruik ik meestal mixen die in dezelfde beat doorlopen een uur lang, maar vind die maar eens in China! Daar houden ze er toch een heel andere beat op na. Maar ik ben natuurlijk niet voor één gat te vangen. Het moet dan maar een les worden op balans en kracht. Gelukkig vond ik daar wel genoeg Chinese instrumentale muziek voor die redelijk in hetzelfde tempo lag. Voor de cooling down is uiteraard genoeg relax muziek te vinden. Volgens mij is dat door de Chinezen zelf uitgevonden.
Dat was punt 1, nu nog punt 2: de invulling van de les. Ik kan natuurlijk sierlijk allerlei bewegingen gaan doen, maar dat hou ik maar 5 minuten vol en de les duurt toch echt 30 minuten (en meestal iets langer bij mij …). Maar dan, juist, daar was dat ene filmpje! Dat filmpje was mijn redding, het licht dat ineens ging schijnen, dit moest het worden, hier kon ik iets van maken! Mijn hersenen gingen plots in de zesde versnelling: een filmpje met een Samoerai zwaard!
We hebben namelijk wel stokken (nee, geen samoerai zwaarden dus, beetje gevaarlijk) die we uiteraard kunnen gebruiken als een zwaard. Ineens kwam de inspiratie op en met een paraplu in mijn handen was mijn les een half uur later in kannen en kruiken. Ik zat thuis, dus had even geen stok voor handen, en werd raar aangekeken door wat ik allemaal met die paraplu aan het doen was: nou gewoon, mijn les aan het voorbereiden! Ik denk het water er altijd bij en werd al helemaal enthousiast.
Ondertussen hadden andere collega’s ook al ideeën bedacht en werden er allerlei Chinese tekens afgedrukt en in geseald, dat gaf weer een extra dimensie aan de les. Ideeën voor verkleedpartijen gingen over de groepsapp heen, waardoor iedereen op zondag al in de Chinese stemming kwam. Begroeten werd deze week alleen nog maar op zijn Chinees gedaan, compleet met kreet, handen tegen elkaar voor het gezicht en buigen naar elkaar. Toch wel een zeer respectvol land, dat China. Een aantal woorden met klanken werden uit het hoofd geleerd om de bezoekers ook op de juiste manier te begroeten.
En zo zie je dus, dat zo’n week ineens weer leven in de brouwerij brengt. De creativiteit van de instructeurs naar boven haalt en de sfeer aan het bad en richting de bezoekers weer eens een andere dimensie krijgt. In mijn les leef ik me dan weer helemaal in (of uit) alsof ik ook echt uit China kom. Kracht, balans en vooral ook kreten die het plaatje helemaal compleet maakten. Laat mij mijn gang maar gaan met een zwaard in de handen. Enorm goed voor de schouderspieren, beenspieren en vooral ook schuine buikspieren. Kun je dat allemaal bereiken met een stok in je handen? Ja, dat kan! Ik denk zelfs dat een aantal van mijn deelnemers de volgende dag spierpijn hebben gehad. De les viel in ieder geval in goede aarde, want ik werd bedankt voor de leuke, totaal andere les, waar ik me zo goed voor had ingeleefd. Laat mij dus maar wat Chinese kreten roepen door heel de les! Ik had er in ieder geval enorm veel plezier in. En ja, dat straal je dus uit en geef je door aan de mensen die voor je neus staan. Ik zou zeggen: op naar de volgende thema week: Canada in januari: How is it going, een typisch Canadese uitspraak! Engels is toch iets gemakkelijker, of zullen we het op z’n Frans gaan doen … We hebben nog anderhalve maand om hierover na te denken. Eén voordeel: muziek uitzoeken wordt een makkie!