Zwemdiploma: kiest u maar!

Op het moment dat ik mijn zwemdiploma’s heb behaald (lang geleden dus) waren er de volgende diploma’s: A, B, C, D, E en F. Dit waren zwemdiploma’s van de KNZB en heel Nederland had dezelfde diploma’s. In de volksmond was op dat moment A en B genoeg, maar ik zwom graag, dus heb ik (jawel in een buitenbad!) ook nog mijn C en D diploma behaald. De eisen die toen op het diploma stonden kun je helemaal niet meer vergelijken met de eisen die er nu op staan. Dat is maar goed ook. De wereld verandert, de zwembaden zijn veranderd en vaak veel aantrekkelijker geworden. Met steeds meer watertoestanden in de zwembaden wordt van het zwemniveau van de kinderen ook meer verwacht.
Later is het over gegaan naar zwemdiploma A, B en basiszwemdiploma. Dit was om de ouders te stimuleren de kinderen toch nog een stapje verder te laten gaan dan het B-diploma. Het was leuk geprobeerd maar sloeg niet echt aan. Vervolgens kwam het zwem ABC, ontwikkeld door het overkoepelend orgaan Nationale Raad Zwemdiploma’s, voor ons beter bekend als NRZ. Goed doordacht naar de eisen van die tijd, meer vaardigheden, dus leuker voor de instructeurs om les te geven. We kregen door het afwisselende programma zeker meer variatie in onze lessen.
Twee jaar geleden: KNZB komt met eigen diploma: superspetters! Heel de zwemwereld stond op zijn kop! Hoezo, waarom, wat doen jullie dan anders, enz. Vragen genoeg en de eenduidigheid van één diploma voor heel Nederland werd totaal overhoop gegooid.Momenteel zijn we een paar jaar  verder en wint Superspetters steeds meer terrein. Dat niet alleen, het heeft er ook voor gezorgd dat er nog meer richtingen kwamen in de zwembadwereld. Optisport hanteert zijn eigen diploma voor alle zwembaden die zij in beheer hebben (en dat zijn er best veel in heel Nederland). Wat zij hebben gedaan is de eisen gelijk houden, maar er een andere versie van diploma van gemaakt. Hier verandert dus alleen het drukken van het diploma, maar de eisen blijven gelijk. ENVOZ, ook een zwemorganisatie, heeft een eigen diploma met wel andere eisen aan het einde dan het reguliere zwem-ABC. En nu komt ook EasySwim met een eigen diploma.
Maar waar moet je nu als ouder naar kijken en wat is goed voor je kind? Voorheen was alles hetzelfde, dus was het gemakkelijk. Ja, dat denkt iedereen. Ik kan je vertellen dat de eisen op het diploma hetzelfde zijn, maar dat de uitvoeringen hiervan nog aardig kunnen verschillen bij de zwemaanbieders. Wij zitten altijd aan de goed tot zeer goede kant als een afgevaardigde bij ons komt kijken tijdens het diploma zwemmen. Dat zeg ik nu niet om ons zelf een schouderklopje te geven, maar dat is onze missie. Kwaliteit en dus veiligheid van de kinderen staat voorop! Het klopt dat je kind dan misschien net iets langer doet over de zwemlessen dan het buurjongetje dat een half jaar geleden al zijn diploma heeft gehaald, maar bij ons is een kind wel echt zwemveilig als hij/zij zijn C-diploma heeft gehaald. Dat kunnen we dan vaak niet van het buurjongetje zeggen … We zijn ze bij het schoolzwemmen vroeger vaak tegen gekomen die buurjongetjes.
Maar ik dwaal af. De verschillen tussen de diploma’s die er nu zijn en waar moet je als ouder naar kijken? Wij vinden het belangrijk dat een kind plezier heeft in de zwemles en dat ze na het behalen van het diploma veilig in het water zijn. Het lijkt me als ouder ook heel belangrijk dat je niet met een huilend kind naar de zwemles gaat. Liever een kind dat er plezier in heeft! En veiligheid hoef ik niet uit te leggen lijkt me.
Hieronder heb ik wat linkjes staan naar de verschillende zwemdiploma’s die de genoemde organisaties nu hanteren. Als u wilt kunt u daar naar kijken en vergelijken. De diploma eisen van het EasySwim diploma heb ik hieronder uitgeschreven genoteerd. Wij zijn aan het oriënteren wat wij in de toekomst gaan doen en hebben al een duidelijke voorkeur, maar zijn ook zeer benieuwd naar uw mening. Kijk dan wel naar de eisen van het C-diploma om te vergelijken, pas dan is uw kind namelijk zwemveilig. U mag in de reacties onder dit artikel neerzetten wat uw voorkeur is. Want stel je voor dat je kind zomaar de zwemlessen leuk gaat vinden!
ZwemABC en diploma Optisport: Zwemdiploma ABC

ENVOZ diploma:  envoz ABC
Superspetters: KNZB zwemdiploma
EasySwim Diploma:
Schipbreukeling
De leerlingen gaan 3 à 5 minuten gekleed zwemmen, kriskras door elkaar, aansluitend helphouding met keuze uit divers materiaal en
tussendoor wisselen van materiaal door watertrappend te draaien en iets nieuws te kiezen.
Kind overboord!
Gekleed vallen in het water, op buik zwemmen naar boot/mat, erin/erop klimmen, achterover eruit/eraf vallen, watertrappen met hele draai, op rug naar kant zwemmen en eruit klimmen.
IJspret
Gekleed zwemmen: Via mat door (verborgen) wak in het water vallen, er onderuit zwemmen, naar mat met wak zwemmen, onder mat zwemmen en in wak naar boven komen, eruit klimmen en (eventueel met stukje zwemmen naar kant) eruit klimmen.
Kampioenen
1 minuut voortbewegen met bal tussen armen, vervolgens in tweetallen watertrappend bal overgooien, eventueel afsluiten met bal tegen mat/in doel/op kant gooien.
Schatzoeker
Met kopsprong te water, onder water zwemmen en voorwerp(en) opduiken van bodem (indien bodem te diep is, kunnen de voorwerp(en) zwevend worden gemaakt), vervolgens boven komen en op rug naar kant zwemmen mét voorwerp(en).
Kopje onder
5 minuten kriskras door elkaar zwemmen en elkaar (op de goede wijze aangeleerd) onderduwen, simulatie van kopje onder door golf.
Heldendaad
In buikligging op materiaal (plankje/matje/buis) naar vriendje peddelen, aanreiken, slepen op rug naar kant, hulp roepen.
Survivalbaan
Achterover in water vallen, draaien en schoolslag naar mat, onder mat door zwemmen, polo crawl of rugcrawl naar volgende mat zwemmen, er overheen klimmen, rugslag naar einde van baan, onder water aan drijflijn terug tijgeren (ademhalen mag).
Jij bent ‘m!
3 à 5 minuten tikkertje in het water, na getikt te zijn (of op commando) opdracht vervullen (bijvoorbeeld andere zwemslag, even onder water, etc.).
Note:
Laten we wel even voorop stellen dat alle diploma’s zo zijn opgesteld dat uw kind op een veilige manier nog een leven lang kan zwemmen en veilig is in het water. Maar ook met de kanttekening dat zwemmen wel onderhouden moet worden! Als je een paar jaar niet meer zwemt, kun je ook niet verwachten dat je kind nog net zo goed zwemt als op het moment dat het voor zijn/haar diploma op ging. Blijf dus regelmatig zwemmen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem, want zwemmen is nu eenmaal een zeer leuke, actieve en gezellige bezigheid voor heel het gezin.