Eksie Perfeksie

Nee, ik maak geen typefout, het is echt goed geschreven. Het is namelijk geen Nederlands, maar Afrikaans! Deze week stond namelijk in het teken van Afrika bij het zwembad en “eksie perfeksie” betekent dat het hier fantastisch is. Wat willen we nog meer.
Het is wel grappig als je op zoek gaat naar Afrikaanse woorden om te lezen wat het allemaal is. Zo maak je dus een reis om de wereld en leer je er ook gelijk nog van: cultuur opsnuiven. Ik zal een paar voorbeelden geven:

  • Sweetpak: een trainingspak, kleding om in hard te lopen, dus om te zweten.
  • Naweek: dit komt na de week, dus: weekend.
  • Van-nikskse-nie-bang-skip: een oorlogsschip, klinkt toch veel leuker dit? Een schip wat nergens bang van is.
  • Baie dankie: bedankt voor je tijd.
  • Seekoei: nee, geen zeekoe, maar een nijlpaard!
  • Flaterwater: typexx. Gebruik flaterwater en je fout verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Maar goed, we hadden de afgelopen week dus Afrika als thema. Gelijk het laatste land in onze reis om de wereld. Alle mensen van te voren weer gewaarschuwd om attributen en/of kleding mee te brengen, zodat het weer een sfeervolle les zou worden. Zelf op youtube (waar zijn we tegenwoordig toch zonder deze media) weer eens zitten snuffelen hoe men in Afrika beweegt en danst. Dan kom je er al snel achter dat heel veel bewegingen starten vanuit een lage houding. Waarschijnlijk voortgekomen uit het feit dat men vroeger (en nu nog) moest jagen op de prooi met een speer in de handen. Als je dan rechtop gaat staan, zien de dieren jou natuurlijk eerder, dan dat jij hen ziet. Maar ook dit is een mooi gegeven om mee te nemen in mijn les: een speer.
Stukje bij beetje pik je dan van de verschillende video’s bewegingen mee die bruikbaar zijn in het water (hebben jullie ook een idee hoe ik sommige lessen opbouw). Ik moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat wij ons op dat moment in het water bevinden en veel meer weerstand ondervinden bij de meeste oefeningen dan dat we het op de kant uit zouden voeren. Armbewegingen boven water heeft wel hetzelfde effect als op de kant. Ik sta in mijn lessen om die redenen dan ook altijd in het water. Puur om zelf ook te voelen wat mijn lesklanten voelen. De inschatting of een oefening te zwaar wordt (of te licht) is dan ook snel gemaakt en daar kan ik dan ook gelijk op inspringen. Deze keer ook sommige onderdelen op de kant voor gedaan tussen door, omdat we dus “lage” oefeningen hadden.
Ik dwaal een beetje af, het ging over Afrika. Ik had bedacht dat ik op het einde van mijn les een complete dans wilde hebben, dus moesten de oefeningen wel in elkaar over gaan vloeien. Laag bij de grond voortbewegen in het water, regelmatig met een speer erbij, sprongvormen (ook laag bij de grond beginnen) met de nodige handgebaren en oerwoud geluiden erbij. Dan ben je al snel een stuk verder met je les! Uiteindelijk heb ik 8 verschillende beweegvormen uit de video’s kunnen halen die ik om kon zetten naar mijn waterdans. En dan moet die nog aangeleerd worden! Als ik de dans voor doe en iedereen doet hem gelijk na, ben ik zo klaar. Gelukkig is dit ook teveel gevraagd. We hebben hier niet met kinderen te maken die gewend zijn om elke week een nieuwe dans te leren. We hebben dus oefening voor oefening alles in het water uitgevoerd en zijn daarna deze oefeningen aan elkaar gaan plakken: stapelen noemen we dat. De eerste 4 oefeningen waren het eerste stukje van de dans en de laatste 4 (maar dat hadden jullie vast al geraden) het laatste stukje. Op het einde is het dan de 2 vormen van dans aan elkaar plakken, heerlijke Afrobeat erachter zetten en onze Afrikaanse dans uit de rimboe was klaar!
Natuurlijk had ik mezelf in een rieten rokje gestoken, strohoed opgezet en een bloemenkrans om gehangen. Tijdens de inleiding zijn we op zoek gegaan naar alle dieren die we in Afrika kunnen vinden en hebben ze uiteraard ook na gedaan (met geluid erbij). Het is toch fantastisch om allemaal volwassen mensen in het water rond zien te sluipen als een tijger met het nodige gegrom erbij?! Met een Afrikaanse tongval erbij hebben alle mensen op deze dag weer het idee gehad dat we echt in Afrika waren (uh, dat hoop ik dan). Aan de enthousiaste reacties die ik na de les kreeg te horen (gij maokt ok van alles een fist, ut ken jou nie gek genoeg zèn, ut was wir een bijzonder gezellige en vermoeiende les), is het de mensen goed bevallen!