Tips voor een zwemveilige zomervakantie.

Vandaag is het dan zover in het zuiden van het land: vakantie! Veel mensen trekken weg uit Nederland naar warme oorden, campings of vakantieparken. Maar er zijn er ook veel die in eigen land blijven uiteraard. En ja, heel veel mensen met kinderen selecteren de vakantie op het feit of er (zwem)water in de buurt is. Wij natuurlijk ook, want wat is nu heerlijker voor je kind dan elke dag even een duik te nemen om af te koelen of de dag met een duik te beginnen of eindigen?
Vandaag in deze blog dan ook wat tips om helemaal hiervoor klaar te zijn. Ondanks dat zwemmen een prima activiteit is voor in de zomer, schuilen er ook nog wel wat gevaren in. Vooral als je kinderen nog niet kunnen zwemmen. Maar ook voor kinderen met een zwemdiploma blijft het altijd oppassen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn kinderen in een zwembad ook altijd nog in de gaten houdt. Ze zijn ondertussen (bijna) 11 en 13 jaar, bezitten genoeg kracht en uithoudingsvermogen om een hele dag in het zwembad te verblijven, maar helaas ken ik ook (te) veel gevaren van zwemwater of wat er omheen gebeurt.
Wat kun je nu zelf als ouder doen om het veilig te houden voor je kind? Zorg dat je het volgende altijd doet:
1. Je kan je kind de hele tijd zien: een kind wat verdrinkt roept geen “help” en schreeuwt niet, maar glijdt langzaam onder water.
2. Je bent altijd dichtbij je kind: Bij verdrinking is een kind binnen 2 minuten bewusteloos en heeft het binnen 4 tot 6 minuten onherstelbaar hersenletsel opgelopen.
3. Je laat oudere broers of zussen niet op je kind passen: Kinderen zijn snel afgeleid en kunnen nog niet goed weten wat gevaarlijk is. En een ouder kind kan bovendien nog niet een jonger broertje of zusje redden.
4. Ik blijf bij mijn kind, ook als het zwemvleugels draagt: Zwemvleugels of zwembandjes zijn geen reddingsmiddel. Ook met zwemvleugels om of een zwembandje kan een kind verdrinken. Ze kunnen gemakkelijk uitschieten als een kind het water in springt of van een glijbaan af komt…
En dan hebben we het hier alleen nog maar over zwembaden en niet over het zwemmen in de zee! Dit is helemaal een verhaal apart. Zelf heb ik het wel eens meegemaakt dat ik meegesleurd werd door een hoge golf. Gelukkig kan ik goed zwemmen en heb ik geleerd om onder water mijn rust te bewaren en te kijken. Als je namelijk na de golf boven water komt, heb je een hele grote kans dat de volgende golf je gelijk weer meeneemt, met alle nadelige gevolgen van dien.
Vandaar nu nog even wat tips die de reddingsbrigade meegeeft aan iedereen die in zee gaat zwemmen:

  1. Je kijkt hoe de wind waait: de zee heeft stromingen, eb en vloed en windrichtingen. Soms is het gewoon niet verantwoord om te zwemmen, maar doen mensen het toch. Dus: voordat je een frisse duik wil nemen, loop eerst even naar de Reddingsbrigade en vraag hoe het weer ervoor staat.
  2. Je zorgt dat je weet wat de temperatuur van het zeewater is: ook al lijkt het een snikhete tropische dag, het water is vaak niet warmer dan 20 graden. Hierdoor raak je in het water al snel onderkoeld. Je kan dan kramp krijgen waardoor je spieren verstijfd raken en daarbij raakt men ook nog vaak in paniek. Dit maakt het lastig om terug te zwemmen.
  3. Je gaat niet te ver de zee in: als je gaat zwemmen drijf je voor je het weet ver af van de kust. Het probleem is dan ook vaak dat je op je buik zwemt, bij problemen ziet de Reddingsbrigade alleen maar een rug. Hun advies is dan ook: zwem langs de kust, dan kan men je goed in de gaten houden. daarbij is het goed om te onthouden dat je beter ‘tot aan je knieën’ in het water kan gaan. Dan kun je zwemmen, als het dan niet meer gaat kun je altijd nog staan.
  4. Raak niet in paniek als de stroming je meeneemt: op het strand kunnen zandbanken zijn, de openingen daartussen heet een mui en
  5.  daar stroomt het water door. Als je gaat zwemmen, en je komt in zo’n mui terecht raken mensen in paniek vanwege de draaikolken. Maar het belangrijkste is juist: raak niet in paniek. Als je in zo’n situatie terecht komt, laat je dan wegdrijven van die muien tot 100 meter van het strand. Vervolgens pikt de Reddingsbrigade je dan weer op.

Hopelijk kan iedereen heerlijk van het weer en het water genieten met deze tips en hopen we dat er dit jaar eens een keer minder kinderen verdrinken in de zomervakantie.
Wij wensen iedereen vanuit zwembad Den Ekkerman in ieder geval een hele fijne vakantie toe! Wij zijn heel de zomer geopend, maar vanwege onderhoudswerkzaamheden niet met alle baden. Kijk dus goed op onze openingsroosters voor de actuele openingstijden.