07 sep Oh jee, de technische dienst is met vakantie.
Net zoals iedereen, heeft ook de technische dienst recht op vakantie. Dus vaak na de zomervakantie is het dan zover en gaat hij een maandje ertussenuit. Vorig jaar hadden we nog twee mensen in de technische dienst zitten, dus was dat niet zo’n probleem. Eén ervan is in januari met pensioen gegaan en wegens bezuinigingsmaatregelen niet volledig vervangen. Dus komt er veel nu op mij bordje terecht. Aangezien ik een 4 jaar durende HBO studie techniek heb gedaan, is dat natuurlijk een makkie….. NIET DUS! Ik weet wel iets van techniek, maar op de sportacademie hadden ze meer aandacht voor hoe spieren in elkaar zitten en hoe je les moet geven in allerlei verschillende sporten dan hoe de techniek van een zwembad werkt.
Nu ben ik natuurlijk niet helemaal een leek en heb ik in de jaren dat ik in een zwembad werk al heel veel geleerd. Ik zal jullie dan in deze blog vertellen op welke manier het water helder en zuiver wordt gehouden. Dit is uiteraard een super mooie blik op werkzaamheden achter de schermen van een zwembad. Zonder machinekamer geen veilig zwembad!
Zout-electrolyse.
Sinds jaren maken wij al gebruik van een zout-electrolyse om het water helder te houden en te desinfecteren, dat is dus wat dit apparaat doet. Maar hoe werkt een zout-electrolyse nu eigenlijk?
Zout is hetzelfde als natriumchloride. Door een klein stroompje op het water te zetten is het mogelijk om het natrium, van het chloride te scheiden. Het chloride dat door de zoutelektrolyse wordt aangemaakt doodt alle bacteriën en zorgt ervoor dat het water helder blijft. Het uitgewerkte chloride zal zich vervolgens weer aan het natrium binden, waardoor de hele cyclus kan worden herhaald. Als er een zwembad wordt gezuiverd door een zout-electrolyse zit er dus ook chloor in het water.
Het grote verschil met zwembaden die met pure chloor worden gezuiverd is dat je bij ons het chloor niet ruikt en dat het natuurlijk is aangemaakt. Wij hebben dus zouttabletten die het chloor aanmaken en hebben geen grote hoeveelheden chloor (chemicaliën) nodig in de machine kamer (wat overigens ook een stuk milieuvriendelijker is). Een ander groot voordeel is dat je minder kans hebt op huidirritaties en oogirritaties. Aangezien ik zelf last heb van psoriasis merk ik heel goed het verschil als ik eens in een ander zwembad ben waar wel met chloor wordt gezuiverd.
Elke dag wordt dit apparaat gecontroleerd op lekkages en vullen we 1 à 2x per week zouttabletten bij.
Vlokmiddel.
Ook dit is een middel om het water nog helderder te krijgen. Twee keer per week worden de zwembaden gespoeld met een zandfilter. Dit wordt gedaan om al het vuil uit het water te krijgen. Wat overigens ook helpt hierbij is dat iedereen eerst goed gaat douchen voordat hij of zij het water in gaat ….
Helaas krijg je met dit spoelen de hele kleine vuildeeltjes niet uit het water. Daar hebben ze dan iets anders voor bedacht: vlokmiddel! Een vlokmiddel is in staat om de zeer kleine vuildeeltjes samen te klonteren tot een formaat dat wel op het filter achterblijft. Hierdoor zal het water helderder worden en het chloorverbruik verminderen.
Ook deze grote tonnen dienen twee keer per week bijgevuld te worden. Dit is een mix van vlokmiddel en water met een verhouding van 1:9. Dat betekent dat je 1 liter vlokmiddel toevoegt (wat gewoon vloeibaar is) en 9 liter water. Ja, we moeten ook nog een beetje kunnen rekenen.
Zwavelzuur.
Dit is qua chemicaliën de ergste die we in huis hebben. Als je dit overigens op je kleding krijgt, zal er niet lang daarna een gat in zitten. Oppassen dus met dit zuur!
Zwavelzuur wordt gebruikt om de PH-waarde (= zuurgraad) op peil te houden. De PH-waarde van een zwembad is zeer belangrijk. Deze waarde dient altijd tussen de 7.0 en 7.5 te zitten. Dit zijn de juiste waarden voor aangenaam water voor de zwemmer, niet agressief water voor zwembadmaterialen en een goede werking van het chloor. De pH waarde van het water kan onder andere veranderen door het toevoegen van leidingwater, toevoeging van bepaalde chemicaliën en verontreiniging die in het zwembad komen.
Maar wat doet het zwavelzuur dan? Die kan een te hoge PH-waarde laten zakken. Het is dus belangrijk om bij te houden of er nog genoeg zwavelzuur in het vat zit. Middels een apparaat wordt automatisch zwavelzuur toegevoegd aan het zwembadwater indien dit nodig is.
Gelukkig hoeven we dit vat maar eens in de twee weken bij te vullen. Zoals al vermeld is het een nogal agressief spulletje, waardoor we tijdens het bijvullen persoonlijke beschermingsmiddelen dienen te dragen: veiligheidsbril, rubberen handschoenen, rubberen laarzen en een groot spatschort aan. Je ziet er niet uit met dit alles, maar het is wel noodzakelijk!
Uiteraard hebben we nog meer apparatuur in de machine kamer staan, maar die komen wellicht in een andere blog weer een keertje aan de beurt. Ik hoop dat ik een beetje uit heb kunnen leggen op welke manier wij het water zuiver, helder en veilig houden. Op deze manier kunt u elke dag weer genieten van heerlijk helder water zonder bacteriën erin.