Snelcursus techniek, deel 2.

Zoals 2 weken geleden al beschreven is onze technische dienst met vakantie (nog maar heel even en dan is hij terug!). Vanwege de reacties op mijn eerste blog over het eerste gedeelte van de machinekamer, ben ik wel verplicht om deel 2 te gaan schrijven.
Luchtbehandeling.
In een zwembad zonder zwembadafdekking, wat bij ons dus het geval is, verdampt in verhouding veel water. Bij een te hoge luchtvochtigheid moet de vochtige lucht afgevoerd worden. Verse (koude) lucht moet dan aangevoerd en verwarmd worden. Het afvoeren, aanvoeren en verwarmen wordt allemaal gedaan door de luchtbehandelingskast. De luchtbehandelingskasten (we hebben er meer, omdat we meerdere ruimtes hebben uiteraard) staan bij ons boven op het dak.
Onze luchtbehandelingskasten kunnen overigens gelijktijdig deels ventileren met verse koude lucht en deels recirculeren van de warme lucht van binnen. In de kasten zitten vervolgens elektromotoren van de ventilatoren en een frequentieregelaar (volgen jullie het nog?). Op deze manier kun je het toerental en daarmee het luchtdebiet (hoeveelheid lucht per tijdseenheid) variëren. Bij een lager debiet zuigt de luchtbehandelingskast minder buitenlucht aan die door het verwarmingselement moet worden verwarmd. Dat is een besparing op het gasverbruik van de verwarmingsinstallatie. De ventilatoren hebben dan namelijk een lager elektriciteitsverbruik.
WKK
Nee, dit is geen wereldkampioenschap karaoke! WKK staat in dit geval voor Warmte Kracht Koppeling. Weer een mond vol, maar wel één die ervoor zorgt dat we zuiniger om kunnen gaan met energie. Wellicht heb je het als je komt zwemmen niet zo in de gaten, maar bij een zwembad heb je nogal wat energie nodig! Wat te denken van de verlichting, zwembad water wat warm moet blijven (als het een halve graad kouder is, krijgen we al snel klachten), luchtbehandeling (zie boven), douches enz.
Maar wat doet die WKK dan? Bij warmtekrachtkoppeling wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd met behulp van een motor op één brandstof. En die motor ziet eruit als een grote vrachtwatermotor! (zie afbeelding).
Het werkingsprincipe van een warmtekrachtkoppeling is eenvoudig (het is maar wat je eenvoudig noemt):

  1. De brandstof laat de motor draaien.
  2. Die zet op zijn beurt een alternator (wisselstroomdynamo/generator) in beweging, waardoor elektriciteit wordt opgewekt.
  3. Door de beweging van de alternator ontstaat warmte. Een koelvloeistof zorgt ervoor dat de alternator niet oververhit geraakt.
  4. Een warmtewisselaar zal deze warmte terugwinnen uit de koelvloeistof en gebruikt ze om warm water aan te maken voor de verwarming of sanitaire toepassingen.
    Nou, dit begrijpt toch iedereen….? Met de WKK kunnen we tot 20% brandstof besparen en je hebt ook tegelijk een lagere CO2 uitstoot, wat dan weer beter voor het milieu is. Om het even kort door de bocht te vertalen naar de situatie op het zwembad. Op het moment dat de WKK draait, staat onze CV ketel stil tot op een bepaalde hoogte. Als de WKK het niet aan kan (op de koudere dagen vooral) hebben we nog een grote CV ketel die meehelpt met het verwarmen.
    Zandfilter.
    Deze wordt gebruikt om het water zuiver te houden. In mijn vorige blog hebben we het al gehad over het vlokkingsmiddel, maar die doet natuurlijk niet alles (zelfs maar een klein gedeelte).
    Voor alle baden hebben we zandfilters die als volgt werken:
    Het water stroomt van boven naar beneden door een zandbed. Alle onzuiverheden die groter zijn dan de ruimte tussen de zandkorrels (zoals vliegen en zaadjes) worden tegengehouden. Onzuiverheden die kleiner zijn (algen, opgeloste stoffen) worden niet tegengehouden door het zandbed. Daar hebben we dus de vlokking voor. Na verloop van tijd wordt de bovenlaag helemaal ondoordringbaar (inlaatdruk stijgt – filterdebiet vermindert) en moet het filter gereinigd worden door terugspoelen.
    Op de wanden van het zandfilter zit een systeem van afsluiters. Door afsluiters te openen en te sluiten is de stromingsrichting te veranderen. Op die manier kan men bijvoorbeeld het water van onder naar boven doen stromen. In dat geval worden alle onzuiverheden die boven op het zandbed liggen, opgetild en afgevoerd en wordt de zandfilter opnieuw schoon. Deze procedure noemt men ’terugspoelen’.
    Ik begrijp het helemaal, jullie ook? Om een beeld te krijgen hoe groot zo’n zandfilter nu is, heb ik er even een foto bij gedaan. We zijn overigens van plan om een keer een open dag in het zwembad te organiseren. Op deze dag willen wij ook graag met iedereen eens door de machinekamer lopen. Veel bezoekers hebben geen idee wat er achter de schermen van een zwembad gebeurt en wat er allemaal bijgehouden en onderhouden moet worden. Met deze toer door de machinekamer krijg je een beetje meer indruk van het geheel.
    Ik hoop dat mijn verhaal hier ook al aan bij heeft gedragen. Een zwembad is dus niet alleen maar het mooie blauwe water wat vanzelf blauw en warm blijft. Daar zit nogal wat techniek achter. Het grappige is dat ik zelf van dit verhaal ook weer wat opgestoken heb. Dus eigenlijk moet ik nu jullie bedanken dat ik jullie het tweede deel van de machinekamer heb mogen uitleggen. Bedankt dus!